Буря върна болницата в Горна Оряховица един век назад и принуди лекари да правят спешна операция под светлината на фенер. Кошмарът продължил цели 12 часа, докато екипи на Енергото отстранят аварията.

Токът в лечебното заведение угаснал в 22,30 ч.  и дежурните медици започнали да звънят на енергото, за да отстрани аварията. „В такива извънредни ситуации се включват генератори в различните отделения”, обясни управителят на болницата д-р Иван Иванов пред "Янтра днес" 

В 23 часа пациент със сериозни наранявания е постъпил за лечение. Дежурният лекар д-р Елиас Хаддад обясни, че медицинският екип не е имал достъп до операционната зала, тъй като там вратата се регулира от ток. Той помолил охраната в Спешно отделение да услужи с голям фенер за да направи операция. Сестрите асистирали с фенера, докато д-р Хаддад зашивал главата на пациента. Интервенцията приключила благополучно към 23:30 часа.

Въпреки подадените многобройни сигнали до "Енерго Про" електрозахранването в болницата е пуснато тази сутрин около 8:30 часа. Дошлите техници обяснили, че са били заети да оправят аварии в училища. 

„За мен е недопустимо това, което се случи и не мога да си обясня кое може да бъде по-приоритетно от едно лечебно заведение и Спешна помощ. За 12 ч. нито един екип не дойде, а сутринта работата по отстраняване на аварията им отне около 20 минути.

Имаме генератор, който захранва интензивния сектор и операционните, но не може да осигури ток за цялата сграда. За щастие не е имало спешни случаи и няма потърпевши пациенти“, заяви д-р Иван Иванов, директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Той уточни, че е уведомил кмета на Горна Оряховица за инцидента. Разговарял е и с представители на „Енерго-Про“, но никой не е поел ангажимент при следващ подобен случай да реагират своевременно.

Бурята е довела и до течове от покрива на лечебното заведение, но няма повредена апаратура. Предстои проблемът да бъде решен с осигуреното финансиране по проект „Красива България“ за ремонт на покрива.

В Спешното отделение на железничарския град лекарите са работили на свещи, за щастие е нямало тежки случаи.