Голяма приливна вълна изправи на нокти спасители и рибари в Бургас. Нивото в канала до хижите, откъдето рибарите пускат лодките си, се е повишило с половин метър заради силен северен вятър.

От сутринта флагът на плажната ивица е червен. Рибарите от селището Ченгене скеле предупреждават, че времето е изключително опасно за малки плавателни съдове. Спасителите от своя страна призовават туристите да бъдат изключително внимателни.

"Непрекъснато сме на нокти и свирим – да не се влиза по-навътре от до колене", разказа морски спасител пред "Труд". Отменени са и курсовете на катамарана до остров "Света Анастасия" заради бурното море.

Голямата приливна вълна и северният вятър автоматично означават по-ниски температури на морската вода. Летуващите трябва да бъдат изключително внимателни и ако навлизат в морето, да го правят постепенно, за да не се предизвика шок на тялото и евентуални фатални последици.

Подобни температури на морската вода са изключително опасни в горещото време. Цяла Европа предупреждава за горещата вълна, която най-осезаемо настъпва във Франция. В страната е обявен червен код за опасни жеги, а високите градуси вече взеха и две жертви.

Само за месец морето в Бургаско взе две жертви. През уикенда младо момче на 16 години се удави на плажа в Ахелой, а случката идва след като седмица преди това мъж от Ямбол бе погълнат от морските води край Синеморец.