Нов спонтанен протест на розопроизводителите блокира главната улица в карловското село Розино. Местните недоволстват не просто заради ниските изкупни цени на розовия цвят, но според думите им никой не искал да купи конкретно техния. 

"Хиляди левове за торове и препарати остават в земята без възвращаемост", коментират местни. В близки села, килограмът се котирал за 2,2 лева на килограма, въпреки че миналата година розовари давали дори 4-5 лева за същото количество.

Хората не могат да обяснят защо няма интерес към тяхната реколта, но пък търсят отговора на въпроса защо. 

"Розовата долина ще стане долината на бурените и ще изгони и малкото останали хора в чужбина", каза за TrafficNews.bg участник в стачните действия. 

В бунтът са се включили местни хора, заедно с тракторите си, а листа от роза са осеяли цялото шосе. Заради протеста е ограничено движението в Розино. Недоволните са блокирали пътя без предварително предупреждение, но на място веднага са пристигнали служители на районното управление в Карлово, които осигуряват безопасността на участниците в спонтанния протест и регулират трафика.

Очаква се след минути хора от Калояново да подкрепят колегите си от Розино, като по неофициална информация недоволните ще хвърлят розов цвят в центъра на селото. 

Ето как премина и протестът в Розино: 

Припомняме, че изкупуването на безценица на розовия цвят вдигна на спонтанен протест розопроизводители и в Карлово само преди дни. Те блокираха местната община и поискаха подкрепа.

„Проблемът, че подозираме картел между 4-5 фирми, които изкупуват розовя цвят на много ниски цени”, заявиха протестиращите.

В момента изкупната цена на килограм розов цвят е 1,80 лева за килограм. 

„Даваме 1 лев на розоберачите, а другите 80 стотинки са разходите за материали и тор, така сме на загуба и в момента няма кой да бере цвета”, казват розопроизводителите.

Розоберът в района на Карлово започна по-рано тази година заради топлото време. Розопроизводителите са обезпокоени, че ще търпят големи загуби, тъй като изкупната цена на кг розов цвят е много ниска. Розопроизводителите посочиха, че такава ниска цена не е имало през последните 3 години.

Само в района на Карлово розовите насаждания през последните 2 години са нараснали с 3000 декара.