Дуалните паралелки в професионалните гимназии в Пловдив и областта тази година са едни от най-предпочитаните по време на тазгодишната кампания за кандидатстване след седми клас. Седем от тях бяха запълнени още на първо класиране. От Инспектората по образованието отбелязват нарастващата през последните години положителната тенденция благодарение на бизнеса, който все по-осезаемо изпитва глад за кадри.

Заради големия интерес към професионалното образование тази година гимназиите в Пловдив и областта са заявили 18 дуални паралелки.

Дуалната система на обучение добива все по-голяма популярност сред учениците и сред родителите. В началото родителите се притесняваха и самите ученици се притесняваха какво точно представлява дуалната система на обучение и сега след като години в пловдивска област има такава система виждат, че тя има своите предимства, заяви пред БНТ Рангел Райчев, старши експерт по организация на средното образование - РУО-Пловдив.

Интерес от бизнеса в региона има към техническите специалности. В последните години нараства липсата на кадри в областта на топлинната техника. От новата учебна година Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника ще въведе дуално обучение по специалността „Топлотехника". Паралелката вече е запълнена на първо класиране.