Ръстът на туристите в Стария град за първото тримесечие на 2018 г. е скочил със 108 процента спрямо предходните години, пише Povdivtime.bg. Това обяви директорът на общинския институт „Старинен Пловдив” Йордан Илиев по време на церемонията за откриването на най-новия Туристически информационен център до Източната порта на ул. „Цанко Лавренов” 15.  

Според Илиев той ще обслужва главно туристите, които започват туровете си от Източната порта, включително и организирани групи.

Директорът на общинския институт обяви, че заради очаквания бум на туристи заради Европейска столица на културата ТИЦ до Римския стадион ще работи с удължено работно време от 8 до 20 часа през зимата, а през летния сезон – поне до 22 ч.

В последната една година работните места в „Старинен Пловдив” от 65 станаха 82. Предвиждаме двама служители да обслужват новия център до Източната порта. Надяваме се след откриването на реставрирания археологически обект интересът да е още по-голям, каза Илиев.  В „Старинен Пловдив” отчитат, че младите хора предпочитат да посещават града по двойки, а по-възрастните – групово.

Той обясни, че Общинският институт не предвижда откриването на туристически центрове до автогарите и Централна гара, защото туристопотокът не минавал оттам. 

В големите хотели няма места в уикенда за откриването на Европейска столица на културата.  Интересът е голям . В последната една година се е увеличила легловата база и достига до 5000, каза и заместник-кметът Александър Държиков.

Пловдивските хотели се пукат по шевовете заради Европейска столица на културата 2019 ВИДЕООчаква се за някои дати легловата база в града да бъде недостатъчна за туристите