Областите София, Варна и Благоевград задмина Пловдив по най-много нови жилищни сгради, въведени в експлоатация в последните три месеца на 2019 година. 

Изненадващо градът под тепетата, в който за периода са актувани 103 нови жилищни сгради, изпадна от челната тройка само с 1 сграда по-малко от Благоевград, където са 104. Първенец е столицата със 129 сгради с 881 жилища, а на второ място е област Варна - 128 сгради с 699 жилища, и Благоевград - 104 сгради с 309 жилища. 

Не така обаче стоят нещата по отношение на броя нови жилища. Всъщност новите домове в Пловдив са повече от тези в Благоевград, като в града с акт 16 за октомври-декември са 103 сгради, но с цели 443 жилища. В тази, определено по-важна е нетен план класация, Пловдив отново изпада от топ 3, където освен София и Варна, на трето място влиза Бургас с 639 нови домове в 78 сгради. 

Това определено показва, че строителната вълна все още е на пикови нива в столицата, но и е плъзнала към големите морски градове. В Бургас тенденцията е за по-големи сгради, т.е. комплекси. В област Пловдив статистиката сочи, че строителството, завършвано в края на 2019 година е от същия тип - по-обемни сгради, с повече обекти с не големи квадратури или средно около 75 кв.м. 

Пловдив обаче е номер 1 в национален план по отношение на бъдещите си жилищни проекти. Както TrafficNews съобщи за същия период от три месеца издадените разрешения за строеж са за 261 жилищни сгради със 968 апартамента в тях. Започнатите строежи също отреждат първо място на Пловдив - 194 започнати нови жилищни сгради със 711 жилища в тях. 

 Повече информация виж тук:

№1 в България: Жилищен строителен бум в Пловдив и Родопи!Над 20% увеличение на строежите и строителните разрешителни в областта

Бъдещите строителни резултати обаче показва отново повече нови жилища в София и Варна, където за последните три месеца е започнало строителство на съответно София - 177 сгради с 2112 жилища и Варна - 102 сгради със 1409 жилища. Амбициите пък са дори по-сериозни като издадените разрешителни за строеж на нови сгради за София са за 243 сгради с 2515 жилища, а за Варна - 137 сгради с 1532 жилища. 

Причините за разминаването в строителните апетити се дължи на факта, че все повече са плановете за строеж и реализирането на ниско строителство в квартали като "Остромила", както и еднофамилни къщи и в полите на Родопите, но и в близките села край Пловдив. Не случайно община Родопи изпревари община Пловдив по нови жилищни сгради.

Това придава на областта един малко по-различен профил и до някъде "обира" в статистиката строежите на големи жилищни сгради. Друга причина е, че големите парцели в Пловдив вече са усвоени и на практика възможността за изграждане на по-големи проекти в рамите на града е трудна мисия, а такива комплекси по правило се строят в големите областни градове, а не в периферията на областите. 

Така област Пловдив, а и градът със сигурност все още стоят стабилно на строителната сцена, ала с уговорката за преминаване към друг тип строителство - по-малко, по-ниско и вече децентрализирано от рамките на града.

Имотният пазар в Пловдив 2019-2020: Цените с около 60 евро нагоре за квадратен метърВижте кои са най-търсените райони