Застрахователното дружество "Бул Инс" АД ще плати 50-те хил. лева обезщетение на близките на загиналите при тежката катастрофа край Своге.

Вчера стана ясно, че компанията е обезщетила наследниците с 10 лв., а това предизвика огромен скандал. Случая беше поет от Комисията по финансов надзор, която задължи "Бул Инс" да плати регулираната със закон сума, а дружеството обяви, че ще се обърне към съда.

Преди часове обаче от компанията обявиха, че ще преразгледат решението си. В крайна сметка за по-малко от 24 часа "Бул Инс" АД обърна палачинката и обяви, че ще плати застраховка "Злополука" на роднините на починалите при ада край Своге. 

За подобна развръзка по-рано свидетелства и съобщение на Комисията за финансов надзор, която обяви, че сутринта в сряда е провела среща с ръководството на "Бул инс" с цел изплащане на законоустановения размер на обезщетението - минимум 50 000 лв.

"Правим това заради обществения натиск, който е голям, и дългосрочните интереси на дружеството. Продължаваме да сме убедени в правотата си да изплатим само малка символична сума", каза директорът на "Бул Инс" АД Стоян Проданов пред журналисти след срещата с КФН.

Затова и вероятността застрахователното дружество да се обърне към съда и да заведе дело остава. Ако делото бъде спечелено от компанията, то тя ще има основание да поиска обратно изплатените суми на наследниците.

"Дружеството ни има финансовата възможност да изплати този 1 милион лева на наследниците на 20-те загинали. Миналата година ние изплатихме 90 милиона лева обезщетения, а за последните 10 години - 1 милиард лева", посочи още Проданов. Той заяви, че нямат претенции към наследниците на пострадалите, нито към фирмата превозвач.

"Комисията провокира диалог със "ЗД Бул Инс" АД в посока изпълнение на задълженията им, така че да се осъществи изплащането на законоустановените обезщетения по застраховка "Злополука" на близките на загиналите в трагичния инцидент край град Своге. Комисията за финансов надзор ще продължи да съблюдава за правилното и справедливо отношение на застрахователите към техните клиенти", заявиха от КФН.

КФН: 10-те лева за роднините от пътния ад край Своге – незаконни!Според закона размерът на обезщетението е 50 хил. "Бул Инс" АД обаче ще обжалва пред съда наложената от КФН мярка

Роднини на жертвите от Своге: Платиха ни само по 10 лева обезщетение!Близките се жалват на премиера и омбудсмана от застрахователя "Бул Инс"