Брониран мерцедес на един от арестуваните шефове от Държавен фонд "Земеделие" е бил оставен на съхранение в гаража на Миню Стайков в негов столичен имот. Скандалният факт, доказващ връзката на разследвания за злоупотреби с евросредства алкохолен бос и високопоставените чиновници, е лъснал по време на разследването срещу ръководството на фонда.

При акцията е иззет още един луксозен автообил "Порше". По информация на TrafficNews колите са собственост на Марио Кръстев, старши експерт във фонда, който е и в родствени връзки с фамилия Стайкови.  Специализирана прокуратура привлече днес към наказателна отговорност освен него още четирима служители в ДФ „Земеделие“, начело със зам.-директора Калоян Костадинов.

Според неофициална информация първоначално заедно с Костадинов са били задържани Иван Боянов, шеф на дирекция "Правна", Гьоксел Кошуджу – началник на отдел в дирекция "Договориране по мерки за развитие на селските райони",  Мели Махмудова – главен експерт в същата дирекция, Марияна Стойчева – главен юрисконсулт в дирекция "Правна" и близкият до Стайкови Марио Кръстев, който се води старши експерт в дирекция "Оторизация на плащанията". Един от изброените обаче е бил освободен, а срещу останалите петима са повдигнати обвинения. 

Трима от тях, начело с Костадинов, разказали каква точно е била схемата на действие, за отпускане на евросредства. Заради съдействието на задържаните, те са освободени с парични гаранции в размер на 26 000лв., 10 000 лв.и 7000 лв. Те нямат и право да напускат страната до приключване на разследването.

С изключение на Кръстев, останалите четирима от обвинените са привлечени към наказателна отговорност за съучастие  в длъжностно престъпление. Те са се грижели за обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с Миню Стайков.

На самия Кръстев пък са повдигнати обвинения за участие в престъпна група, ръководена от Стайков. Според дадените показания от колегите му през последната година той е раздал заеми за общо 1,8 милиона лева на търговски дружества, в т.ч. на дружества, предлагащи бързи кредити.

Кум на Кръстев е синът на алкохолния бос Миню Стайков- Стайко Стайков, а жена му пък е сестра на съпругата на зетя на Стайков старши, твърдят запознати с роднинските отношения във фамилията на собствениците на винпром "Карнобат".