Брезово получи сертификат за екологичночиста община и започва да произвежда храни и продукти на биологична основа. Проектът е насочен към малките и средни производители и лични стопанства, които ще имат осигурен пазар за продукцията си. Това ще е възможност за осигуряване на заетост в общината, където в момента безработицата е около 17%, както и за привличане на повече млади хора и такива на средна възраст.

„Този сертификат е част от нашата стратегия за развитие на кръгова биоикономика”, обясни пред TrafficNews кметът на Брезово Христо Енков. Идеята му е на общинска земя във всяко населено място да се създаде работно поле, което също ще бъде сертифицирано като екологически чисто и където ще се отглежда дадена култура. Освен производствен, ще има и консултативен център, в който експерти ще съветват стопаните как самостоятелно да започнат да развиват екологичночисто земеделие. И срещу определена сума или абонамент всеки производител ще има осигурен пазар.  

„Имам сключен договор за изкупуване на цялата продукция от общината. Така, дори хората, които отглеждат половин или един декар и произведат например 100 килограма екологичночисти домати, ще са сигурни, че те ще бъдат изкупени. И никой няма да подбива цената, както в момента става с розите. Това е възможност за хората на 40-50 години, които нямат работа и не могат да се впишат на пазара на труда. Ако започнат да се занимават с биоземеделие, това ще повиши качеството им на живот”, посочи Енков.

Наред с биоземеделието, ще се развива и производството на екологичночист мед, като за целта в момента се изгражда фабрика. Хората от по-високопланинските села в общината ще се занимават с биоживотновъдство, както и със събиране на билки. „В село Чоба има изкупвателен пункт. Едната възможност е той да се използва, или да се изгради нов пунк и сушилня в Брезово”, обясни Енков.

Въздухът в този район също е много чист и лековит. Навремето в село Стрелци е имало Детска болница за лечение на астма, бронхити и други белодробни заболявания, която по финансови причини през 2006 г. е затворена. В село Свежен пък доказано съставките на въздуха са подобни на тези в Сандански.

 „В моменат се изготвя стратегията, след това ще бъде разработен и бизнес план. Бизнесът е готов да влезе в проекта с пари, но първо ще видим какво финансиране ще получим. Разговарях със Сръбското и Белгийското посолство и тенденцията на Европейския съюз е да се насочат средства именно към биопроизводството”, допълни Христо Енков.