Заради грипна епидемия и обявеното у нас извънредно положение със заповед на здравните власти повече от две седмици вече са забранени женските консултации и профилактичните прегледи. Това създаде проблем за бременните жени, които, въпреки че са здравно осигурени и имат право на пакет изследвания и прегледи по Здравна каса, сега се налага да правят част от тях в частни кабинети и да заплащат.

В редакцията на TrafficNews получихме десетки подобни сигнали от бъдещи майки. „В 15 гестационна седмица съм и ми предстои преглед и взимане на кръв и урина. Имам здравни осигуровки, но сега на практика трябва да си платя между 50 и 60 лева, тъй като заради случващото се не съм записана на женска консултация”, разказа наша читателка. Друга жена пък е изключително притеснена, че в момента са преустановени планови консултации на здрави бременни жени и се приемат само спешни прегледи. „Това ми е първа бременност. Много по-спокойна ще се чувствам, ако мога да посещавам своя гинеколог. Как бих могла да преценя сама дали всичко е нормално”, пита бъдещата майка.

Бременните все пак са доволни от препоръките, които издаде в четвъртък  Министерството на здравеопазването, тъй като тях се вдигна забраната за някои изследвания. "Такива са ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг в 11-13-а гестационна седмица, както и УЗД преглед за фетална морфология в 20-22-ра гестационна седмица. Във всички случаи бременните жени трябва предварително да си запишат час.

При спешни случаи като раждане или аборт пък бременните трябва да потърсят помощ или на мястото, където специалист наблюдава бременността им, или в най-близката акушеро-гинекологична болница, или да се обадят на спешния номер 112.

Ако бременна има симптоми на коронавирус (температура, кашлица, недостиг на въздух), трябва да се свърже по телефона с личния си лекар. Същото правило важи и за всички останали хора, които се съмняват дали са заразени с COVID-19. Никой не бива да ходи на място в кабинета на общопрактикуващия лекар, защото има вероятност да зарази други. В случай че бременната със симптоми на коронавирус има акушерски усложнения или започне да ражда, екип на Спешна помощ трябва да я закара до болница с родилно отделение.

Повечето пловдивски АГ отделения пък вече са обособили помещения, в случай че при тях постъпи родилка с коронавирус, така че тя да бъде отделена от останалите жени.

Министерството на здравеопазването с препоръки към бременните във връзка с COVID-19Ето какво трябва за днаят бъдещите майки