Редица похвални примери на пловдивчани, които помагат на пловдивчани,бяха дадени на днешния брифинг в Общината. В битката срещу COVID-19  и предпазване на най-уязвимата група – възрастните хора, освен властите, в помощ са и редица доброволци – бременни жени, лекари, зъболекаря и хора от всякакви социални и професионални кръгове.

Зам.-кметът по социална политика Анести Тимчев даде пример как 27 бременни жени от Пловдив са се обединили. Взели са сертифицирани за безопасност платове и по модел шият предпазни маски.  Те ще бъдат дарени на домовете и възрастни хора, които нямат възможност да си закупят предпазни маски.

Кметът Здравко Димитров благодари отново на Доброволно формирование 112 към Община Пловдив, които не са спрели да обикалят града и да пазаруват за възрастни пловдивчани и хора в неравностойно положение.

„Имам апел към всички магазини и аптеки, когато от ДФ 112 покажат своите карти, нека влизат с предимство. Те пазаруват за хората храни и лекарства”, каза Зико. Той допълни, че има редица пловдивчани, които също искат да се включат, като те ще бъдат обучени. От пловдивското подразделение на Българския зъболекарски съюз също са готови да помагат с каквото могат.

Социалните трапезарии ще раздават само пакетирана храна, като тази мярка е започнала с кухните за диабетично болни. Започва и организация по доставянето на храна по домовете на хората през  социалните трапезарии.

В момента се подготвя през дирекция Социално подпомагане и Община Пловдив да се увеличи броя на  хората, които ползват патронажната грижа – доставка на храна по домовете. В момента от нея се възползват 407 души, като още 300 възрастни пловдивчани ще бъдат включени в нея.

От районните администрации, съвестно с БЧК и РЗИ, пък ще следят хората под карантина в Пловдив. Ако при тях няма възможност за доставяне на храна и лекарства от техни близки, ще се включат доброволците. Ще се следи дали и те взимат всички мерки и медицински предписания по времето на карантината.