Ще бъде историческа грешка, ако днес Европейският съвет не покани за преговори за присъединяване към ЕС Северна Македония и Албания. Това каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който е белгийската столица за заседание на Съвета на ЕС. Борисов добави България има много претенции специално към Северна Македония, но не би си позволила да ги спре да започнат преговори.

"Това ще е тежък удар за народите, още повече че в следващите 15 години няма да има такива покани", допълни Борисов. Той предупреди, че ако на двете страни не им се даде европейски перспектива, там влияние могат да установят Русия, Турция, Китай или някоя друга световна сила. "Природата не търпи празно. Някой ще се заинтересува от тях и това няма да е добре за България", предречен Борисов. До сега Франция обяви, че е против влизането на Северна Македония, а Дания и Холандия не смятат, че Албания е готова за членство.

 „Ние имаме много ясно становище, важно за Балканите, относно Северна Македония и Албания – да им бъде дадена перспектива за влизане в ЕС. Ако не стане, това ще бъде тежък удар за народите от тези страни. Северна Македония като население е колкото София, колкото малък еворпейски град. Какъв риск е? Изведнъж показваме характер срещу тях, не съм съгласен“, каза още Борисов.

Освен започването на процедурата за членство на двете балкански държави, лидерите на държавите на ЕС трябва да вземат решение и за сделката за Брекзит между ЕС и Великобритания по която беше постигнато поредното споразумение днес.

„Винаги сме оптимисти в ЕС. Но докато не мине през британския парламент решението за Брекзит, не го коментирам“, коментира темата Борисов

Подготвени сме за „Фолксфаген“

Предложили сме терените на „Фолксваген“, Пловдив, София – с хеликоптер сме ги разкарвали. Ако ни искат – са добре дошли. Ние сме подготвени, каза още премиерът.

България няма да спира износа на оръжие за Турция

Коментирайки операцията на Турция в Сирия, която също трябва да бъде тема за разговор на съвет Борисов заяви, че никога не е подкрепял военни действия. "Винаги сме подкрепяли Турция, като има проблеми с миграцията, но никаква солидарност с война не мога да имам", посочи Борисов.

Попитан дали България ще спре износа на оръжие за Турция, какъвто призив дойде от ЕС, премиерът каза, че става дума за сделки само за 3 млн. долара. "Оръжие се изнася за места, където има конфликти. Искате да спрете нашата военна промишленост ли? Като спрем за Турция, ще спрем и за други, коя война ви харесва, за да въоръжаваме и да продаваме? Не един и два бизнеса са убити по този начин", реагира Борисов. После добави, че въпросът ще бъде обсъден и като има решение, ще го съобщи.

 

Бойко Борисов: Заради група олигофрени обявиха държавата ни за расисткаНе искам правителството да бъде ангажирано с ръководството на този футболен съюз, заяви премиерът след поисканата оставка на Боби Михайлов