Премиерите на България и Гърция – Бойко Борисов и Алексис Ципрас дадоха началото на изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни.

На срещата в Кирково нашият министър председател пристигна с джип, докато гръцкият му колега кацна с хеликоптер.

"Заповядай, Алекси това ще ти е обедът! Разбрали сме се обеди и приеми след изборите, защото сега и двамата сме натоварени - днес правим исторически неща на думи е говорено знаеш ли колко пъти за диверсификсцията. Благодаря ти, че си тук!", обърна се Борисов към Ципрас, докато деца им поднасяха погача с мед.

Със символична първа копка и полагане на подписи върху част от тръбата, министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас дадоха началото на изграждането на междусистемната газова връзка.

"На приказки се наслушахме през годините за интерконектори, за диверсификация. Е, ние поработихме тихичко и днес започваме", каза по време на официалната церемония премиерът ни. Борисов допълни, че с днешния интерконектор се дава пълна, реална диверсификация на доставките на газ.

По думите на Алексис Ципрас с този проект започва да се формира мрежа за транспорт на енергия, която има за цел да обхване Балканите в един енергиен възел.

"През последните години с Бойко и другите премиери - на Румъния, Сърбия, работихме заедно за създаването на една нова перспектива за нашия регион - да превърнем Балканите в район на благоденствието. Започва да се формира една мрежа за транспорт на енергия, която ще превърне Балканите в един възел", отбеляза гръцкият министър-председател.

"Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани", включи се отново Борисов и изтъкна, че интерконекторът ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

"Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите", заключи премиерът ни.

Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ - чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други. Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият капацитет е от 3 до 5 млрд. куб.м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. По предварителни изчисления по трасето на интерконектора ще бъдат положени около 50 хил. т стоманени тръби.