Премиерът Бойко Борисов реагира на масовото недоволство срещу идеята първият ден от болничните да не се плаща и обяви, че предложението няма да бъде внесено в Народното събрание.

 "Няма да бъде вкарвана тази тема в парламента. Прави са хората, няма да го входираме, защото не може да наказваме истински болните хора заради тарикатите", заяви премиерът пред журналисти по време на обхода на Габрово. Предложението беше представено като решение на управляващата коалиция и публично защитено от финансовия министър Владислав Горанов.

"Дали сме 1 млрд. лв. за безплатни лекарства и в същото време болничните са от 8 млн. на 18 млн. Хайде като сме нация, ако толкова искаме - демокрацията е хубаво нещо, но всички ние трябва да се борим за нея, да я подпомогнем. И медиите с разследвания и това (фалшивите болнични -б.р.) да стане изключение, а не правило. Нетърпимостта в хората искам да я видя. Защото като се вземе такъм болничен, вземат от вашите пари, от нашите пари", заяви ощеа премиерът. 

И иронично подметна, че хотелиерите в Северна Гърция са щели да протестират повече от синдикатите у нас срещу предложението да не се плаща първия ден от болничните, визирайки масовата практика българите да удължават почивните дни с фалшиви болнични, отивайки да почиват в южната ни съседка.

"Това, което синдикатите знаят, е, че ще обсъждаме темата за болничните и фалшивите ТЕЛК-ове. на Тристранката. До този момент не само че няма да има входирано предложение, но няма и да има. Не може да проверяваме дали всеки е болен", добави премиерът.

Отменянето на предложението за орязване на болничните ще отмени и готвените масови протести от синдикатите.

Борисов коментира също избора на Иван Гешев за главен прокурор и отказа правителството да издигне кандидат.

"Дали ако Дани Кирилов беше издигнал кандидат и го бяха избрали, когато той повдига обвинения на кмет от БСП, дали щяха да го приемат с чиста монета. Виждате какво лицемерие. Не се хванах в капана. Изцяло сме стъпили на професионалните качества на Гешев. Ние не го избираме за булка. Колкото го познават другите, толкова и аз. С Христо Иванов така променихме закона, че прокурорите да си избират прокурори, съдиите - съдии", разясни Борисов.

По-рано той провери как вървят строителните дейности на АМ "Хемус". В днешно време няма технология, която да ни позволи в кратки срокове да приключим мащабните строежи, коментира видяното Борисов на страницата си във фейсбук.