Премиерът Бойко Борисов и генералният директор на "Латекоер”  Яник Асуад  откриха новия завод на водещата френска компания в самолетната индустрия край Пловдив.

Чрез преминаване през врата на самолет, произведена от френската компания, двамата дадоха символичния старт на работата на предприятието.

В церемонията участваха още посланикът на Франция в България Н.Пр. Ерик Льобедел, изпълнителният директор на „Еърбъс” Серж Дюран, вицепремиерът Томислав Дончев, областният управител Здравко Димитров, кметът Иван Тотев и други.

Официалната част бе открита от Яник Асуад, която разказа за историята на бизнес групата в сферата на производството на самолетни части.

„Идването ни тук е добър белег. Бележим силно присъствие в българската самолетостроителна индустрия”, заяви Асуад. Тя допълни, че се надява и други фирми да дойдат в България и да видят качеството на труда на българите и добрата икономическа среда.

Сред приоритетите на компанията е обучението на служителите по съвременни методи, затегнати мерки за безопасност, както и грижа за околната среда.

Премиерът изтъкна, че се радва на подобен тип инвестиции, а не като тези преди 10 години, когато бяха разпродадени соларните паркове и капиталът излезе извън страната.

„С това производство се прави БВП, доказахме, че сме добри партньори, с които може да се прави бизнес”, каза Борисов. Той допълни, че е радващо, че има у нас завод за производство на авиочасти, след като България закупи най-скъпите и модерни хеликоптери.

"Латекоер” е основен доставчик на  части за „Еърбъс”. Серж Дюран посочи, че  установяването в  Пловдив е знак за добрите отношения с българското правителството. Той благодари на премиера  за предоставената възможност да се инвестира у нас.

Първа копка на предприятието беше направена точно преди една година. Базата се намира в Индустриална зона „Марица" до Пловдив.

 „Латекоер" е стогодишна френска компания, работеща във високотехнологичния сектор, утвърден производител на части за самолети. В предприятието ѝ край Пловдив ще започне производството на елементи и авиационни възли за врати на Airbus A320 и А330, както и електроразпределителни шкафове за електронната им система.

Първоначалната инвестиция в строителството и оборудването на предприятието възлиза на 11 млн. евро, а в него ще заработят над 200 души. Предприятието е разположено на 5000 кв.м, от които 4000 кв.м производствена площ и 1000 кв. м административна. Френската група предвижда и допълнителни инвестиции, като общата сума трябва да достигне 15 млн. евро в рамките на три години.