Змията, която избяга в търговския център „Гранд” в Пловдив, може да нападне човек. Влечугото е боа с размери над един метър и половина. Според експерти змията не е отровна, но може да нападне, ако бъде провокирана.

Влечугото все още се издирва, като се предполага, че се е промушило или във вентилационните шахти или, в някоя дупка по панелите. По обяснения на продавача в зоомагазина, боата е нахранена добре, което означава, че може да не се появи в следващия един месец. Дотогава търговците в съседните магазини със страх ще стопанисват обектите си, тъй като във всеки един момент влечугото може да се провеси от тавана.

Пред наш репортер продавачи и собственици на магазините споделиха, че мерките които са били предприети от управата на търговския обект са неадекватни.

„Научихме от медиите, че има избягала змия. Не са ни уведомили, не са ни предупредили. Най-малкото трябваше да ни евакуират”, сподели търговец. Той се притеснява не само за себе си, но и за клиентите му.

„Това създава лош имидж на търговския център. Сигурни сме, че ще има отлив на клиенти. Оттук следва и западане на работата”, допълва Георги.

Това не е първи инцидент във въпросния обект. Преди време оттам е избягала игуана, която също е била издирвана. Преди година пък са наводнил и етажът. Стопаните на зоомагазина пълнили аквариумите и забравили да спрат водата.

30 минути змията в „Гранда” е висяла от тавана, никой не посмял да я хване СНИМКИОт 3 години магазинът стоял с надписи за предстоящи откриване, продавали животните в интернет

Оказа се обаче, че на витрината на търговския обект няма поставена обозначителна табела. Човекът, спряган от колегите в съседство за собственик, всъщност се е представил пред органите на реда за продавач. Той е търгувал с екзотичните животни заедно със съпругата си.

От три години на витрините е поставена бележка, че предстои откриване. Вътре обаче влизали и излизали хора, които си купували аквариуми, рибки, аксесоари и дори от животните.

Окраската на боата наподобява тази на питон. Хора, които не са експерти много лесно могат да объркат вида на влечугото.

Боидни (Boidae) е семейство змии, включващо две подсемейства. Тези змии не са отровни и обикновено задушават плячката си.

Императорската боа достига 3 метра дължина. Силата на тази змия е голяма и поради това хората от района на Пантанал, части от Амазония и в Гаяна я наричат още с названието змия-удушвач.

Пясъчната боа (Eryx jaculus), наричана също турска боа, е вид змия, единственият представител на семейство Боидни (Boidae), срещащ се и в България. Достига дължина 50-75 cm.

Какво разказаха очевидци и клиенти в търговския обект може да видите във ВИДЕОТО: