Близо 5000 българи с диагнози системен лупус, системна склероза, ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен остават без лекарства заради епидемията от коронавирус. За проблема сигнализираха от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България. Те са запознали и началника на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, от когото търсят съдействие.  

Пред TrafficNews председателят на организацията Боряна Ботева разказа, че тези пациенти се лекуват си с медикамента Plaquenil 200 mg, който е обаче не е регистриран в България. Това е единствената им алтернатива, тъй като през 2019 г. е спряно от производство друго лекарство - Rezochin на Bayer AG, Германия. Пациентите у нас нямат друг избор, освен да се снабдяват с лекарството от съседни държави.

„Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България още през миналата година предприе редица действия, за да може пациентите да имат достъп до Plaquenil 200 mg в България, но без особен резултат, поради незаинтересованост на производителя да го регистрира на българския пазар. Наясно сме с тежките, бавни и скъпи административни процедури по регистрацията, но смятаме, че това не трябва да е причина за лишаване на пациентите от достъпно лечение”, смята Ботева.

На фона на пандемията от COVID-19 обаче този медикамент става изключително търсен и, съответно, вече има недостиг в предлагането му във всички страни. Същевременно близо 5000 души в България по груби сметки го приемат ежедневно и благодарение на него са живи и допринасят за икономиката и обществото. За тях става невъзможно да намират и да си доставят в България хидроксихлороквин сулфат, защото страните, от които обичайно го купуват, въвеждат ограничения за продажбата му и приоритетно обезпечават нуждите на собствените си граждани. В Турция например от 16 март вече се изисква рецепта, издадена от местен лекар, за да бъде отпуснат медикаментът на чуждестранни граждани, показват сигнали на пациенти, подадени към Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България. Ситуацията в Гърция е подобна, както и във Франция, Англия, Германия. От Италия доставките са невъзможни в момента.

„Тази ситуация принуждава много хора да прекъсват своето лечение, а това ще доведе до обостряне на основното им заболяване, риск за живота им и спешни хоспитализации, които в условия на пандемия е добре да бъдат избегнати. При някои от тях изходът може да бъде и фатален”, притеснена е Боряна Ботева.

През последните седмици стотици разтревожени пациенти сигнализират организацията, че не могат да закупят медикамент в нито една от Европейските държави и ще се наложи да намалят приеманата доза или да спрат лечение.

„Нееднократно сме повдигали въпроса и пред институциите, и пред фирмата производител за регистрацията на медикамента. Този път въпросът е спешен и нетърпящ отлагане, защото в следващите месеци ситуацията с наличностите и снабдяването ще се влоши и хиляди хора ще останат без лечение. Производителят не желае да предприеме процеса по регистрация на медикамента в България заради утежнената и дълга процедура. Сега е моментът да се предприемат действия, за да се спасят няколко хиляди човешки живота”, обясняват от пациентската организация.

Те искат съдействие за намиране на механизми за осигуряване на активната съставка хидроксихлороквин сулфат в условия на пандемия от COVID-19 за пациентите с ревматични заболявания, които са на лечение с него. Допълнително се търси и помощ за регистрация на медикамент, съдържащ хидроксихлороквин сулфат на българския пазар, за да могат всички нуждаещи се от него да имат свободен и сигурен достъп до медикамента.