Всички пострадали и близките на жертвите от тежката катастрофа на магистрала "Тракия", станала  преди година, са се запознали с обвинението и делото тази седмица, научи Trafficnews.

На 13 април 2018 г. край Вакарел при изпреварване леката кола на Цвета Таскова закачи автобус, който се преобърна и шестима от пътниците загинаха, а 26 бяха ранени.

Голяма част от пострадалите не спират да питат защо обвинителният акт за тежкия инцидент е само един и срещу 30-годишната Цвета Таскова от Плевен, която е била зад волана на лекия автомобил.

Потърпевшите и техните защитници смятат, че наказание трябва да понесе и шофьорът на автобуса. Само, че до момента обвинението е само едно.

Стана ясно, че след инцидента експертите са направили едва 10-минутен оглед на автомобила на Таскова, а заключението било, че той е технически изправен. Според експерти проверка и диагностика на кола за 10 минути е доста бърза и нещателена, защото професионалният оглед отнема часове.

Затова бе назначена тройна експертиза, която да реши разсеяност или повреда в автомобила на Цвета Таскова e причината тя да се блъсне с колата си в автобуса на магистрала "Тракия". Родителите на Цвета и до ден днешен смятат катастрофата за нелепа случайност.

Основната теза на прокуратурата е, че колата на Таскова се е ударила в предната лява гума на автобуса, при което той се е завъртял надясно и се е преобърнал в канавката. Цвета обяснила при разпитите, че започнала изпреварване със скорост 110 км/ч, като в началото на маневрата усетила някаква несигурност в автомобила, който без причина се насочвал настрани. Опитала да го овладее, но не успяла.

Миналият месец бе първото заседание по делото, след като дни преди това на Цвета и бе връчен обвинителен акт. От прокуратурата тогава обясниха пред съда, че обвинението е написано на база смекчаващи обстоятелства за това, че Цвета е оказала първа помощ на пострадалите. Самата тя също звъняла на 112 да съобщи за тежкия инцидент.

Съдът не взе предвид тези обстоятелства и поиска наблюдаващият прокурор да пренапише обвиненията си и да поиска по тежко наказание за Цвета. Първоначално исканото бе от 3 до 12 години затвор, сега обвинението ще иска наказание от 5 до 20 години. Магистратите решиха, че наистина има допуснати грешки в обвинителния акт, които няма да могат да бъдат отстранени преждевременно и са от голямо значение. Според съда, формулиран по този начин той е недостъпен и неразбираем за обвиняемата  Таскова.

Родителите на Цвета твърдят, че тя е отличен шофьор. Те помнят, че в деня на катастрофата тя  се обадила на майка си и казала: "Мамо, стана катастрофа. Има жертви. Горките хора! Горките хора, има жертви!", разказа майка й Мария Таскова веднага след катастрофата. Тогава тя обясни, че чула хора които казват: "Обадете се на 112, а дъщеря й им казала: "Вече се обадих".

Бащата на Цвета – Рангел Тасков е пилот и обучава авиатори. След инцидента той недоумяваше как един дребен автомобил ще обърне 18 тона автобус и ще го блъсне в канавката.

Делото ще се гледа отново през октомври.

 

Адвокатът на Цвета Таскова: Тя още е в шок, спътникът й не помни инцидентаШофьорката, обвинена за мелето на Тракия, вече си е у дома