Въпреки че заяви публично, че няма да се кандидатира за трети мандат, настоящият кмет Иван Тотев е фаворит на членската маса на ГЕРБ след приключването на събранията на шестте районни организации. Тази вечер бяха проведени последните две - в "Западен" и "Тракия" и резултатите са ясни. Тотев събира 300 гласа от поддръжниците си в градската структура на ГЕРБ. След него, с 255 гласа, е кметът на район "Тракия" Костадин Димитров, който също събра положителен вот. На трето място остава настоящият областен управител Здравко Димитров , който в "Северен" и "Западен" е фаворит, но в "Тракия" и "Източен" събра символичен брой гласове. Той има общо 217 гласа. Кметът на "Централен" Георги Стаменов събра 208 гласа, като в "Северен" той нямаше изобщо номинация. 

Останалите номинирани са кметът на "Западен" Димитър Колев - със 169 гласа, шефът на РИОСВ Стефан Шилев - 92 гласа, Стефан Дедев - 75 гласа, Тошо Пашов - 49 гласа и единствената жена в надпреварата Радослава Ташкова с 45 гласа. За зам.-кметът Розалин Петков са гласували 19 души. 

Въпреки че за първи път събранията се проведоха по нов модел и бяха отворени за граждани, интерес от пловдивчани, които не са в редиците на ГЕРБ, не бе проявен.  На последния конгрес на партията лидерът Бойко Борисов заяви, че иска „свежа кръв“ и обновяване в редиците, като поясни, че не иска местните лидери да се държат като феодали. Направените номинации обаче са далеч от определението "свежа кръв", като абсолютно всички са фунционери на ГЕРБ със сериозен стаж. 

Разбира се, на този етап остава отворен въпросът дали огромният брой номинации за кмета Тотев е реверанс от структурите или партийните активисти ще се опитат да променят решението му. Факт е, че градоначалникът не се появи на нито едно от събранията и не си направи отвод. 

Каквото и да предложат районните структури за кмет на града, тежката дума има Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Единствено тя утвърждава кандидатите и листите. По-голямо влияние партийните структури ще имат върху избора на районни кметове и общински съветници.

Така че най- интересното тепърва предстои!