Максимален контрол от страна на гражданите върху дейността на новия Столичен общински съвет обещават от екипа на преизбраната за четвърти мандат като кмет Йорданка Фандъкова. 

На сайта на СОС вече ще се публикува поименно гласуването на общинските съветници за всяко решение. Досега това можеше да се види само в архива на излъчваните на живо заседания на местния парламент.

Електронната система за гласуване, която бе въведена в началото на тази година, обаче дава възможност да се види кой как е гласувал по дадено решение. На сайта на общината ще се качват и въпросите и отговорите към кмета.

Запазва се възможността гражданите да имат достъп до заседанията на комисиите в СОС и провежданите сесии. 

Предложените промени за по-голяма откритост и публичност в дейността на столичния парламент ще залегнат в нов правилник за неговата работа. Това обясниха общинските съветници от ГЕРБ-СДС Малина Едрева, Елен Герджиков и Николай Стойнев.

Новият общински съвет ще има и нови комисии, които ще бъдат в съответствие с приоритетите, които Йорданка Фандъкова обяви в предизборната си кампания, а също и с новата структура на Столична община.

Заради дигитализацията и електронното управление в СОС ще има комисия за "Иновации и електронно управление". Вероятните други две ще са "Транспорт и пътна безопасност" и "Инфраструктура и проекти", обясни Николай Стойнев. 

Първото заседание на новия Столичен общински съвет ще се проведе от 10 часа на 12-ти ноември и ще започне с приветствие от областния управител на София-град Николай Пехливанов. По традиция то ще бъде открито от най-възрастния общински съветник, който в този мандат е Грети Стефанова от "Демократична България".

Общият брой на съветниците е 61, като най-много са от ГЕРБ - 27. БСП е с 15 съветници, обединение "Демократична България" - с 12, ВМРО-БНД - с 4, "Атака" - с 2, и независимият Борис Бонев от "Спаси София". Те могат да сформират политически групи, като минималният им брой трябва да е поне от 5 души.

Новоизбраните кметове и общински съветници ще положат клетва, след което ще се пристъпи към избор на председател на СОС.

Гласуването ще бъде тайно и в два кръга. В интегрална бюлетина в първия кръг се подреждат всички заявени от политическите групи предложения, гласува се и ако никой не е събрал повече от половината гласове на общинските съветници се провежда втори кръг с първите двама, които са се класирали.

От групата на ГЕРБ-СДС ще предложат да бъде преизбран досегашния шеф на СОС Елен Герджиков. „Снощи гласувахме и предложението беше подкрепено с пълен консенсус” обяви Малина Едрева, която пък е избрана зашеф на обединената група гербери и седесари. Неин заместник ще бъде  д-р Антон Койчев, който е председател на градската организация на СДС. 

Очаква се Герджиков да спечели още на първи тур поне 31 гласа, за което е достатъчно групата на ГЕРБ-СДС да бъде подкрепена от съветниците от ВМРО. 

След като се избере новият шеф на столичния парламент ще бъдат избрани и зам.-председатели като всяка политическа група има право да даде свое предложение.

Изборът им ще стане с явно гласуване, необходими са 31 гласа, тоест половината от общия брой на общинските съветници. Ако за някое предложение не се съберат толкова гласове, то политическата група има право да предложи същия или друг кандидат и се провежда второ гласуване.

Малина Едрева обясни, че по настояване на кмета Фандъкова от ГЕРБ-СДС вече са започнали политически консултации с другите формации в  СОС.

„Първите политически сили, към които се обърнахме, са тези, които стоят най-близо до нашата политическа идеология, а именно десните партии. Първата среща е била с Демократична България, а после с ВМРО. Продължават срещите с БСП, с представителя на гражданското движение Спаси София, както и с Атака. Ще търсим подкрепа на база на темите, целите и конкретните идеи и насоки в работата на общината, посочи Едрева. 

С Демократична България разговорите са на база на електронното управление и повишаването на прозрачността в работата на общината и на СОС, дигитализацията, електронното управление, политика за превръщане на Витоша в един от най-големите паркове в нашия град. 

С ВМРО темите са сигурност и транспорт, със Спаси София това са транспортна инфраструктура и транспортно обслужване, разясни Едрева.

Междувременно станаха ясни и последните рокади в състава на СОС.  Вместо избраната за кмет Фандъкова и отказалата се Валя Чилова като общински съветници от ГЕРБ-СДС ще се закълнат мениджърът Борис Петров и директорът на 119-о училище в София Диян Стаматов, който е и бивш зам.-министър на образованието.

Разместване има и в листата на ВМРО. Очаквано водачът и кандидат за кмет на партията Ангел Джамбазки остава евродепутат, а на негово място в СОС влиза шефът на Националния младежки комитет на ВМРО Михаил Петров, който е адвокат.

Новите градски старейшини на София полагат клетва във вторникГрети Стефанова от "Демократична България" ще ръководи първото заседание