Собствениците на незаконна двуетажна къща, построена точно на гърба на Общински детски комплекс, се борят за имота си вече 2 години. Първо семейство Алиеви оспорват заповед за премахване на незаконната им постройка на ул. "Детелин Войвода", но неуспешно, а след това се опитват да забавят процесите втори път като обжалват заповедта, с която им е забранено обитаването на къщата.

Колкото и парадоксално да звучи, предвид че къщата е издигната на около метър от оградата на общинската сграда, собствениците не се опитват да спрат бутането, а просто да го протакат. Те действали по инвестиционно намерение за изграждане на нова по-голяма сграда на същото място и просто искали да забавят процеса по премахване. Междуременно съвсем спокойно признават, че къщата им е незаконна и е обитавана вече повече от 40 години. 

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че къщата е застанала по  средата на път, се оказва, че частният парцел, върху който е разположена реално е с такива граници. Кой и как го е допуснал е въпрос на коренно различен казус, който едва ли някой ще разглежда. Според кадастъра парцелът от 267 кв.м. на ул. "Детелин Войвода" 1 е с предназначение ниско застрояване до 10 m.

От изнесените по времето на съдебния спор данни става ясно, че сградата си съществува в такъв вид от 1978 година насам. При извършена проверка от служители на „Районен строителен контрол” при Район „Централен” - Община Пловдив е установено, че на местото на старото масивно жилище и паянтова сграда в парцела незаконно е изградена нова двуетажна сграда с мансарден етаж. Сградата представлява напълно завършен строеж, изграден без необходимите строителни книжа и разрешение, и се използва за живеене от собствениците без да е въведена в експлоатация по надлежния ред. Обектът е присъединен към водната и електро мрежата.  

През 2017 година обаче инспектори от Район "Централен" издават заповед за премахването на къщата, след като е констатирано, че тя няма никакви строителни книжа или разрешително. Собствениците първоначално се опитват да издействат статут на търпимост, ала начинанието завършва безславно. След това те настояват единствено да бъде удължен срокът за извеждането им е от сградата и събарянето ѝ, тъй като заявили, че са направили предложения за изменение на ПУП-а и са го входирали в края на 2018 година. По думите им са подписали и предварителен договор с инвеститор строителна фирма за строеж във въпросния поземлен имот. Новата сграда, която искали да строят, била дори с по-голям обем от сегашната. 

За момента няма информация дали е получено каквото и да е разрешително за строеж на хипотетична нова къща или кооперация, ала от друга страна е налице сигурно желания резултат - изпълнението на заповедта за премахване е забавено със съдебни саги. Магистратите от Административния съд в Пловдив категорично отказват да уважат и втортата жалба на семейство Алиеви. Така къщата ще трябва да бъде напусната от тях, а след това багер да влезе и да разчисти терена.