"Доза щастие“ - филмовата екранизация на автобиографичната книга на журналистката Весела Тотева („Падение и спасение“) влиза в учебната програма. Заглавието, режисирано от Яна Титова, няма да бъде изучавано в помагалата, но стартира собствен проект, част от образователните инициативи на Министерството на образованието и науката. Това означава, че класните ръководители и други преподаватели ще могат да организират групови посещения на прожекции на „Доза щастие“ в 29 града в цялата страна.

Сред тях са София, Варна, Пловдив, Плевен, Благоевград, Велико Търново, Монтана, Силистра, Шумен, Ямбол и много други. Часът на прожекциите е в интервала между 12 и 17 ч., като точният старт зависи от учителите. Посещението в киносалона пък се равнява на 2 проведени часа на класния ръководител. Срокът на програмата е от началото на тази седмица до 30 ноември. За да се организира една прожекция пред големия екран трябва да застанат минимум 10 ученика над 12-годишна възраст. Цената на билета за децата варира между 4 и 7 лв. (традиционният пропуск в София се котира между 8 и 12 лв), преподавателите влизат в киносалона безплатно.

Проследяващ осемгодишната битка на журналистката Весела Тотева с хероина, прожекциите на „Доза щастие“, част от образователните инициативи на МОН, са свързани с каузата за превенция на зависимостите.

"Трябва да се говори на тази тема, защото зависимостите продължават да дебнат много хора и днес. Ако успеем да помогнем поне на един млад човек да се откаже от този път, това ще бъде успех - зад тази теза застава целият екип на продукцията.

Самата дъщеря на Тотева – Валентина Каролева, която изпълнява главната роля в „Доза щастие“, е категорична, че през 90-те години (когато майка й се е сблъскала с демона, наречен хероин) достъпът до наркотиците е бил в пъти по-труден, отколкото е днес. „Искаме на колкото се може повече деца да кажем, докато са на 12 или 13 години, че това нещо съществува и че е страшно и че не трябва да започват“, обяснява тя пред сп. Eva.

Каролева допълва, че темата е особено лична за нея не само заради факта, че филмът прекроява историята на майка й, но и заради по-малкия й брат, който е на 13 години и който съвсем скоро ще замине да живее при нея и семейството й в Лондон.