8-годишно момче е било нахапано от бездомно куче в Асеновград. Инцидентът е станал в неделя, около 18 часа. Митко, заедно с двама свои приятели, се прибирали към дома си на улица „Отец Паисий“  в града, когато пред тях се озовало бездомното животно и ги нападнало.

Съседи, станали свидетели на случката, са се притекли на помощ на децата, като са успели да прогонят кучето. Митко по спешност е откаран в Клиниката по ортопедия и травматология на пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ с няколко  наранявания, но към днешна дата вече е изписан.

За случая  е сезирана Районната прокуратура в Асеновград. Родителите на детето са решени да подадат жалба в общината. Тя ще бъде втора срещу агресивното куче. Точно преди десет дни четириногото е нападнало друго дете на същата улица. Детето е с нахапани ръка и крак и се налага всеки ден да ходи до болницата в Асеновград, за да му се сменят превръзките.

Междувременно кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов е разпоредил спешна проверка по случая. От общината съобщиха, че са получени два сигнала - съответно на 2 и на 9 юли, като администрацията е реагирала и на двата, а във връзка с втория в рамките на деня след двукратна проверка са били изяснени всички факти по неприятния инцидент.

Към 18:30 часа същия ден в съвместната акция с екип от общински приют – Пловдив безстопанственото куче е било заловено и транспортирано до ОП „Зооветеринарен комплекс“ – Пловдив. Проблемното агресивно животно до момента не е било третирано и маркирано. По данни на съседи обаче то е било хранено в района, където е забелязано отскоро.

"Изключително неприятен е инцидентът. В разговор с бащата на детето изразих пълна готовност да съдействам с каквото е нужно за пълното му възстановяване. Заявих, че общината носи отговорност за всичко, което е в нейните задълженията и възможности при такива случаи", коментира Караиванов.

"За огромно съжаление, такава е картината в цялата страна, никоя общината не е в състояние сама, без ресурса и подкрепата на държавата, да реши качествено и трайно проблема с бездомните кучета", допълни той.