Жителите на пернишкия квартал "Църква" са в протестна готовност. Те се оплакват, че във високите части на квартала режимът не се спазва и няма вода по няколко дни. Хората заплашват да блокират пътя за Гърция, ако не се намери решение на проблема.

Александър има 2 деца. В дома му водата идва веднъж на 2-3 дни за кратко. Мъжът е принуден всеки ден да ходи до близките села, за да набавя вода за семейството си.

"И си носим за тоалетна, за миене на чинии. Къпем се в квартал "Изток" при роднини. Не съм сигурен, че е 21-ви век за нас тука", разказа Александър Стойков.

В ситуацията на Александър са над хиляда жители на квартал "Църква", които живеят във високите части. Хората за втори ден се събраха на протест.

"Хората тук се молят за режим. Искаме да знаем кога ще има вода, кога няма да има вода. Има хора, които 10-11 дни нямат вода", посочи Ани Деветакова, предава БНТ.

"Стоим часове, дни без вода и не виждаме една водоноска. ВиК Перник имало само 4 водоноски, а ние сме 100 хиляди град", не разбира ситуацията и Влади Стоилов.

Хората твърдят, че помпите от язовир "Студена", които захранват квартала, не се пускат.

"Те ни лъжеха от ВиК, че са пуснали помпите и че трябвало да има вода. Ясно са се уплашили, че голяма част от Перник ще остане без вода. За това ние сме нещо като изкупителна жертва", заяви кметът на квартал "Църква"  Радослав Динев.

Сходни проблеми имат и част от живеещите в Батановци. На заседание на акционерите на ВиК-Перник проблемът не е обсъждан.

"Имаше 2 точки. Освобождава управителя и втора точка назначава нов управител - временно", твърди Огнян Деведжиев.

Новият управител на дружеството е Илиян Илиев, който доскоро беше шеф на ВиК- Шумен. Той е избран от представителя на държавата, която притежава 51%.

"При нас решението е, че трябва да го изслушаме, трябва да видим неговата концепция какво представлява и физически и юридически", посочи Пламен Алексиев, кмет на Радомир.

Очаква се новият управител да встъпи в длъжност следващата седмица. От Здравната инспекция в Перник увериха, че всеки ден вземат проби и за качеството на водата в Перник.

"Няма отклонения, които да тревожат гражданите на община Перник", каза Явор Чаушпев от РЗИ-Перник.

Училищата и детските градини в града имат достатъчно запаси от минерална вода, твърдят от здравната инспекция в Перник.

Снимка: Бтв.