Опитите да бъде разкрито убийството на 77-годишния Коста Янков, който беше удушен по време на поклоннническото шествие "Светия път" , засега удря на камък. Полицията блокира вече няколко дни целия район около двете села Дрен и Долна Диканя, където беше намерено в неделя тялото му. 

Възрастният мъж, известен като един от най-добрите маратонци у нас, беше открит чисто гол, само с чорапи на краката. Дрехите му не са открити, както и платнената торба тип мешка, в която носел дребни лични вещи. Не е намерен и мобилният му телефон, който бил от най-старите модели. Положени са усилия апаратът да бъде локализиран, но без резултат.

Разпитани  са десетки хора в околността.  За да влязат в дирите на убиеца полицаите използват  следови кучета, както и специална техника.

До момента разследващите не са открили мотив за убийството,но изключват да е извършено от участник в похода. Една от версиите е, че убиецът е психично болен човек. 

Разследващите проверяват шестима души с психични заболявания и такива, които са известни в района на Радомирско, че проявяват безпричинна агресия.

Липсват вещи на Бай Коста, но е установено, че той не е имал пари.

Експертизите направени до момента сочат, че тялото на Коста Янков е преместено, т.е той не е убит на мястото, където е открит. Първоначалните съмнения на криминалистите били, че е възможно той да е блъснат от автомобил. Аутопсията обаче била категорична, че е удушен.

Разследващите проверяват шестима души с психични заболявания и такива, които са известни в района на Радомирско, че проявяват безпричинна агресия.

  "Не откриваме никакъв мотив за това жестоко безпричинно убийство. Разпитали сме много хора от групата, с която се е придвижвал, както и негови роднини. Допускаме, че престъплението най-вероятно е извършено от човек с психични проблеми", каза прокурор Николай Цветков от окръжна прокуратура - Перник.

От огледа на тялото няма следи да е водена борба между починалия и нападателят. Възрастният мъж вероятно въобще не е имал сили да се съпротивлява. Намерени са капки кръв, но бързата ДНК-експертиза показала, че това е кръвта на жертвата.

"Засега нямаме никакви улики, никаква следа, която да ни насочи. За първи път се сблъскваме с толкова неясен случай", допълни прокурор Цветков.

Сестрата и племенницата на убития са прибрали тялото. Пред разследващите те разказали, че бай Коста бил изключително добър човек, готов на всеки да помогне, не бил скандалджия, нито пък агресивен. Като пенсионер от "Нефтохим" взимал голяма пенсия и често помагал на роднините си с пари.

 Разпити се водят и с хора от обкръжението на убития от Бургас, които са знаели, че по време на шествието той ще се движи предимно сам.

Организаторите на поклонническия поход разказаха пред Trafficnews.bg , че бай Коста обикновено вървял сам, защото познавал маршрута. Сам избирал откъде да мине, кога да спре за почивка. Заради увреденото зрение вървял по асфалтов път, а не с групата през пресечен терен. Присъединявал се вечер към останалите.

Няколко пъти дори го помолили да се откаже и да се върне, но той настоявал да продължи и да стигне до Рилския манастир.

Удушеният Коста бил прочут маратонец, имал пробягани 120 000 кмВероятно е бил убит на друго място и трупът му е пренесен, смятат от полицията

Удушеният поклонник бай Коста ходел сам по време на походаОрганизаторите не могат да повярват, че възрастният бургазлия е убит