Рангел Тасков, баща на осъдената вчера на 4 години затвор за катастрофата с 6 жертви на магистрала "Тракия" Цвета Таскова, написа коментар за развоя на делото във Facebook.

Според Тасков за тежкия инцидент вина има не само дъщеря му, а и шофьорът на автобуса, който изобщо не е привлечен като обвиняем. „Но нали в катастрофата участват два автомобила. Какво е направил другият водач ? Цвета допуска контакт между возилата, но не тя избива хората. Назначената "експертиза" доказвала, че тя "ударила предното колело и автобуса се озовал в канала". Мисля, че тук прозира необективност и преднамереност, че умишлено не се споменава ролята на другия водач и вината се преписва единствено и само на Цвета. 

Свидетел, пътуващ в автобуса зад шофьора казва, че той просто завъртял волана на дясно и ги хвърлил в канала, но никой не обръща внимание на това. Това което се стовари върху нас е неописуемо“, пише Тасков, който е един от най-известните инструктори на летци в България. 

Подобно е мнението и на защитниците на близките на жертвите, както и на част от пострадалите. Въпреки това в хода на делото шофьорът не е призован като виновен. Назначените експертизи, една от които е изготвена за 10 минути, не доказаха, че той може да е съпричастен. Не беше взето предвид и мнението на експертите, които обявиха по медиите, че водачът на автобуса не е направил правилната маневра, за да избегне обръщането му. 

Въпреки парадокса обвинител да иска условна присъда в лицето на прокурор Мирослав Ангелов, магистратите присъдиха 4 години затвор на Цвета Таскова. Един от мотивите на съда беше общественият отзвук по делото. На практика обаче по-голямата част от хората подкрепят 30-годишната плевенчанка, която по време на делото обяви, че не живее, а съществува след инцидента, защото не може да се отърси от преживения кошмар. 

„Ние скърбим за жертвите, Цвета съжалява и преживява всичко многократно, но не можем да върнем времето назад, не можем да променим станалото. И тогава какъв е смисълът от наказанието, след като нищо не може да се промени, освен да се погуби още един млад човек ? Отгледали сме и възпитали отговорен и образован човек и смятаме, че не заслужава това наказание. Ние, като родители, сме до нашата дъщеря, подкрепяме я, но ако обжалването не промени нещата и тя влезе в затвора нейното бъдеще, а и нашето ще бъде съсипано.“, се казва в поста на Рангел Тасков.

4 години затвор за Цвета заради катастрофата с 6 жертви на АМ "Тракия"Прокурорът и адвокатите на жертвите поискаха условна присъда, но съдът не се вслуша в тяхното мнение