Когато и да стане ваксината срещу коронавирус, тя ще бъде патентована у нас, независимо че от Фонд "Научни изследвания" отказа финансиране на проекта. В това увери доц. д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН в сутрешния блок на БНТ.

Тя информира, че са били нужни 300 000 лева финансиране за завършването на фаза 1 с клиничните изпитания. За българската ваксина ще помогне Института "Пастьор" във Франция. Оттам са заинтересовани, че проектът предвижда изготвянето на протеинова ваксина.

"Може да открие голям път за ваксините в бъдеще. Това е ваксина срещу голям брой коронавируси, не само срещу COVID-19. Няма да има нужда от реимунизация. Не можем да говорим за цена, тъй като прототипът още не е проверен", подчерта доц. Петрова.

Тя потвърди, че към момента 218 ваксини се разработват, като 10 от тях са в много напреднал етап, а четири вече са във фаза три - проверка при доброволци. Учените обаче не очакват ваксината срещу коронавирус да е готова скоро.

"За безопасност ваксината трябва да бъде проверявана в течение на две години, българската също. БАН започна още през март активни действия срещу пандемията. Проектът за ваксината беше част от цялото направление на БАН, но не получихме финансиране и за този проект, имаме само дарения", категорична бе доц. Петрова.

По думите й главният начин за финансиране на ваксината е от Фонд "Научни изследвания". По-добро би било едно целево финансиране за определени институти, болници. По отношение за очаквана втора вълна на COVID-19, доц. Петрова посочи, че не вижда такива възможности. Броят на заразените намалява спрямо предходните седмици. Тенденцията е към ограничаване на инфекцията, увери тя.

Припомняме, че вчера главният здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че не дава надежди за ваксината срещу COVID-19. 

Доц. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН пък потвърди, че проектът за българска ваксина срещу COVID-19 е останала без държавно финансиране тази година.