Фирма "Феникс" ООД отговаря за съхранението и рециклирането на отпадъците, които получава по договор от "Балканфарма Дупница", съобщиха в писмо до TrafficNews от фармацевтичната компания, собственост на "Актавис". 
 
Коментарът е по повод публикувания материал със снимки на найлонови чували с лекарства, които горят в склада на "Феникс" по време на пожара от вторник под моста на магистрала "Струма".
 
"В рамките на действащ договор, за своя сметка, „Балканфарма Дупница“ събира и предава, а „Феникс“ ООД транспортира до своя площадката образувани от производствената си дейност отпадъци. Изцяло задължение на „Феникс“ ООД Дупница са дейностите по транспорт, приемане, предварително третиране, съхранение и последващо рециклиране на отпадъците", заявяват от фармацевтичната компания.
 
Експерти коментираха пред TraffcNews, че е недопустимо опасни отпадъци, които трябва да се унищожават по специална наредба, на практика са оставени без надзор на образувалото се сметище под моста заедно с други лесно запалими вторични суровини. 
 
Първоначално собственикът на "Феникс" Кольо Илиев твърдеше, че чувалите са заварени под моста още преди 20 години, когато "Балканфарма" е било държавно предприятие.