Шуменският полицай Тихомир Радев, плаващ с едноместен каяк по река Дунав, като в роман на Жул Верн, достигна български води. Тази вечер той ще нощува в Ново село, а утре пътуването му ще продължи към Видин, съобщават от екипа му.

 "Уморен съм, гребането в бавния дунавски участък на Сърбия беше изключително изтощително", сподели Радев. Той е решил да си даде ден за почивка в неделя, след което ще продължи плаването си към делтата на реката.

Мъжът започна екстремното си гребане, в режим на оцеляване, от германския град Инголщат на 11 юни. По време на приключението той се изхранва само с това, което сам си набави от и около реката. Разчита също на помощ от местни хора. В себе си носи пари единствено за покупката на бутилирана вода. "Така шуменецът, първи в света, постига детската си мечта - да повтори предизвикателството, заложено в романа на Жул Верен "Дунавският лодкар", в който френският автор описва подвига на българин, който в подобни условия преплава течението на реката, за да помогне за организирането на Априлското въстание", припомнят приятелите от екипа му.