Иван Желязков, регистрирал във Варна камиона с 39-те жертви, е категоричен, че семейство Томас и Джоана Махер, бивши собственици на превозното средство, нямат връзка с трагичния инцидент. Семейство Махер бяха обвинени в трафик на хора и непредумишлено убийство, но вече са освободени под гаранция, каза той пред БНТ.

Иван Желязков работи със семейство Махер от години. Твърди, че поддържат приятелски отношения. "Регистрирал съм камионите, не лично аз, но това няма никакво значение. Упълномощено лице съм, с каквото мога им помагам, относно лицензии. Томас Махер се занимава с транспорт много отдавна, не е привърженик на Брекзита, много от фирмите идват в България, не само в България, а и в Румъния, поради рестрикциите, които евентуално ще има към Великобритания", каза той.

Желязков е убеден, че Томас и Джоана Махер не са свързани с трагичния инцидент. "Прекрасни хора са. Погледнете навън какво става - те са освободени преди доста време. Да, под гаранция са в момента, но все още тече много голямо разследване. Вече се знае горе-долу кой е извършителят, преследват ги хората, така че те нямат нищо общо със случая", добави Желязков.

"Камионът, в който загинаха мигранти, е продаден от семейство Махер година преди трагичния инцидент", твърди Желязков. "Не е прехвърлен, защото имаха лизингови взаимоотношения, камионът не се е прибирал в България, камионът няма технически преглед, за което съм подписал много пъти актове към Изпълнителна агенция", каза още Желязков.

По случая британската полиция издирва двама братя от ирландски произход. "Мисля, че единият е свързан с всичко това. Камионът не е само този, злоупотребили са с много камиони", добави той. Иван Желязков каза, че адресът на фирмата във Варна е реален, а той самият никога не се е крил от медиите.

"Фирмата има лиценз международен, ако адресът не е истински - няма как да го има! Досега, ако не съм казал нищо - това е било в полза на разследването, което се води", каза Желязков