Българин тръгва сам на колело, за да свърже родината ни с пътя  Камино де Сантяго, който е известен на хиляди поклонници от цял свят. Маршрутът е истинско предизвикателство, което не е правено досега. Крум Крумов, който от години живее в Полша, ще тръгне с велосипеда си от Созопол, като ще премине през  Солун и Охрид, автентичната Албания и цялото крайбрежие на Хърватска. Оттам той ще се отправи към Северна Италия, където ще се включи в един от европейските пътища Камино, прекосявайки Франция и достигайки до Сан Жан Пиед де Порт.

Вълнуващото пътуване не цели единствено духовно извисяване. Крумов го посвещава на благотворителна кауза, за да помогне на две българчета – 3-годишният Християн Христов и 12-годишната Невена Родович.

В края на 2018 г. Християн е диагностициран със злокачествен тумор в мозъка, а след това и с хидроцефалия. Налага се операция в Русия, за която е нужна сумата от 33 425 евро. Благодарение на силна дарителска акция, организирана от община Тополовград са събрани 28 832 евро. Остават 4592 евро, които обаче не включват разходите по възстановяването на Християн. Семейството на Ици е в очакване възможно най-скоро да замине за Русия. Остатъкът от сумата не включва присъствието на втори член от семейството по време на операцията.

Невена е диагностицирана с тумор на малкия мозък. След две спешни операции туморът е успешно отстранен, но след последвалата дълготрайна хидроцефалия е увреден очния нерв в дясното око почти изцяло, а на лявото – частично. Днес родителите и приятели на момичето се борят тя да възвърне зрението си. Започнато е експериментално лечение със стволови клетки в полска клиника, което ще трае пет месеца. Част от нужната сума вече е събрана, но остават 67 000 полски злоти ( около 15 500 евро).

Пътуването с колело от Созопол до Сантяго де Компостела ще започне на 31 август и ще продължи не повече от 30 дни. Часовите рамки и спортният стил са наложени поради благотворителния характер на пътуването. Общият брой на километрите е около 4700, като трасето минава през южната част на Европа с обща денивелация от над 50 000 метра.

"През 2011 г. преминах Камино, като бях там един месец. Това бяха едни от най-щастливите дни в живота ми. Беше наистина неописуемо преживяване. Човек преоткрива себе си”, сподели Крум Крумов пред TrafficNews.

Приключенецът е пътувал с колело от Полша до Ватикана, от България до Света гора. През 2017 г. пък обикаля Исландия отново на велосипед. Подготвя настоящото си пътуване в продължение на две години. 

По отношение на благотворителната кауза Крумов е категоричен, че у нас има много, които заслужават подкрепа. Не става въпрос за приоритизиране кой има по-голяма нужда от помощ. Познавам тези деца лично и съм сигурен, че всички средства, които ще бъдат събрани, ще отидат по предназначение. Християн е от моя роден град - Тополовград, Невена пък е от българо-полско семейство от града, в който живея в Полша, обясни колоездачът.

"Маршрутът е доста труден. Минава се през много планини. 80% от пътя е изкачване. Общата денивелация е над 50 000 метра, което е сериозна цифра. Тръгвам с палатка, защото все пак става въпрос за 1 месец в Европа. Не мога да си позволя всяка вечер да спя в хотел", сподели Крумов.

Сред багажа на приключенеца има и дюшек, малък спален чувал, три чифта дрехи за колоездене, яке, камера, с която да заснеме пътуването, телефон и външна батерия, два компютъра за колелото, които ще следят пулса му, общ инструмент за велосипеда.

Имам система, която следвам, за да прекарам колкото се може повече време на колелото. Избрах да карам четири пъти по два часа с един час почивка между сериите. Така средно имам 8-9 часа каране и средно 4 часа почивка на ден, за да имам време и за сън, разказа още Крум.

Колоездачът поема абсолютно всички разходи по пътуването и не търси спонсори. Всички събрани средства ще бъдат за Невена и Християн. Благотворителната акция ще се проведе в България и в Полша едновременно, с помощта на дарителски сметки, както и посредством специализирани дарителски сайтове - helpkarma.com и zrzutka.pl.

Актуалното трасе и ежедневното на местоположение Крум могат да бъдат следени във Facebook и Instagram страниците на пътуването - Sozopol - Santiago de Compostela. A charity solo bike trip via Camino.