Наш сънародник откри четири български училища в Испания, където живеят най-много нашенци след Германия.   Много от тях са дошли на гурбет, но са се установили трайно и вече са докарали и семействата си. Голяма част от българите държат децата им да могат да изучават майчиния език, историята и литературата си.

Затова и расте нуждата от български училища, особено в раоните, където има най-голяма българска диаспора.

С възрожденската мисия малките ни сънародници да не забравят корените си се е нагърбил Съби Атипов. Той е родом от село Кочан в община Сатовча. Ръководи културна асоциация „Орфей БГ” и е организатор и на първия събор на българите в Памплона, разказват от БНТ.

Българинът пристига в испанския град преди повече от 20 години. Децата му знаят родния език, но го говорят само у дома. Около 7000 българи живеят в област Навара и според Съби децата им искат да изучават говоримо и писмено български.

Затова през 2007 година със собствени средства и с помощта на близки и приятели откриват първите български училища в Памплона и Тафая. За десет години заедно с тези в градовете Витория и Тудела те станали четири. В тях децата учат безплатно, а над 20 квалифицирани учители преподават различни предмети.

"Една от основните цели на нашата асоциация е да запази майчиния родния език и децата да знаят историята на своите предци от къде са, какъв народ сме и те трябва да познават освен езика, българската история. Да знаят за Ботев, за Левски за другите наши велики хора българи", споделя Съби.