Страната ни е близо до нов рекорда за потребление на електрическа енергия. През 2015 г. е отчетен най-големият енергиен товар до момента – 5044 мегаватчаса, съобщи Би Ти Ви. Това лято потреблението е достигнали 4700 мегаватчаса, а в дните около 9 август – 1645 мегаватчаса. С всяка следваща година търсенето на климатична техника се увеличава с 10% до 20% търсенето на климатична техника.

Експерти посочват, че това е необходимост, а не лукс. И допълват, че България е в идеалния климатичен пояс за отопление с климатици, защото това излиза евтино. В момента най-търсени са климатиците между 800 и 1000 лв, а ако искаме да разчитаме на тях в големите горещини – трябва да подготвим между 30 и 40 лв. на месец за охлаждането на една стая. Ако на работното ни място има климатик, то температурата там не трябва да се различава с повече от 8 градуса, спрямо външната. Лекарите напомнят и за минусите на охлаждащите уреди.

 „Големият проблем при климатиците е, че те имат в себе си филтри, които трябва да бъдат сменяни на определен период от време. Когато въздуха минава през този филтър вътре се задържат най-различни неща – бактерии, плесени и други. Климатикът не само задържа въпросните спори, той дори ги умножава вътре”, посочи пулмологът д-р Александър Симидчиев. Някои от фирмите признават, че са затрупани с поръчки, а инсталациите на охладителните тела отнема време