Цяла България може да остане без зъболекари. Това са големите опасения на работещите в сферата на денталната медицина. Причината - част от медицинските дейности ще могат да се извършват само от стоматолози с конкретна специалност.

Всичко това е заложено в готвени от Българския зъболекарски съюз "Правила за добра медицинска практика". Те предвиждат въвеждането на забрани, които значително ще ограничат дейността на зъболекарите в страната, смятат специалистите.

Такива ограничения например като лечение на зъби с усложнени пулпити, на зъби с повече от един канал, вадене на зъби, поставяне на импланти. В момента това са дейности, които се извършват ежедневно в лекарските кабинети.

"Искат да приемат забрани за свободно практикуване на нашата професия, за която ние сме държали държавни изпити и сме положили 6-годишно обучение. Няма нито една страна в Европейския съюз, в която да има каквито и да било рестрикции за работа на стоматолог след неговото дипломиране. Много от тах имат европейска специализация, която обаче не се признава в България. Тук се признава само специализация, изкарана в нашата страна, за да ти дадат право да работиш. Така 7 милиона пациенти ще бъдат ограничени", коментира пред TrafficNews д-р Александър Киряков.

Проблемът с придобиването на специализация обаче е голям, тъй като бройката на година е ограничена. Отпуска се по една бройка във факултет по всяка от шестте специалности, което означава, че годишно едва 6 специалиста ще могат да придобият квалификация, макар и годишно да се бълват по около 300 стоматолози.

"Искаме изцяло промяна на тези правила. Искаме да бъдат написани и предложени за широко обществено обсъждане, защото реално правилата ни бяха изпратени на 6 юни, а крайният срок за приемане на промените беше 10 юни. Ние въобще нямахме възможност да се запознаем с тях и да изложим своето становище", допълни още д-р Киряков.

Ако правилата се приемат, дипломиралите се след 6 г. тежки изпити зъболекари без допълнителна специалност, ще се занимават основно с дейности като чистене на зъбен камък. В същото време, придобилите допълнителна специалност са малцина, заради ограничения достъп, а това ще изправи пациентите пред огромни трудности.

"Проблемът е, че се ограничават неща, които сме изучавали, а и за които имаме диплома, и в момента вършим като работа. С този проектозакон искат да ограничат всички тези неща, които да се прехвърлят на специалисти. Не е лошо, но трябва да има възможност да се специализира. Аз съм от Радомир. В рамките на моя и съседния град няма специалист по например детска стоматология. Пациентът ще трябва да пътува до София, за да си свърши работата, която по принцип мога да свърша аз, но няма да бъде законосъобразно", коментира д-р Лъчезар Каймакански.