Стотици населени места в България са без аптека или лекар. Във възрожденския град Клисура жителите вече 10 години ходят пеша по 10 километра, за да стигнат до най-близкото място, на което се продават лекарства. 

В Клисура живеят 1500 жители. На сезон градът се посещава от 10 хиляди туристи. Основният проблем на населеното място е липсата на аптека.

„Най-малкото да е на аналгин, на аспирин, припкаме все до Розино, до Карлово, но и в Розино е по-скъпо и бягаме все до Карлово”, разказва пред TrafficNews.bg жена от града.

Понякога хората са принудени да пътуват до Карлово, за да си набавят необходимите медикаменти.

„Нещото, което върши работа е Спешната помощ тогава, защото мен по телефона ме консултират с педиатър - казвам какви лекарства имам, какво мога да дам и той ме консултира, това е спасението”, разказва друга жена.

 

Липсата на аптека е сериозен проблем както за възрастните хора, така и за родителите на малки деца. По тази причина повечето от хората в началото на всяка зима се презапасяват с лекарства, но често и това не помага при възникване на спешен случай.

„Много зле ни се отразява. Аз имам син на 9 години, малко бебе гледам. Просто за всяко нещо разчитам на съпруга ми – да ме кара до аптека, до лекар, до всичко”, твърди друга жителка на града.

Понякога лекарства се доставят в магазина за хранителни стоки.

Кметът на Клисура е молил на няколко пъти фирми да отворят поне дрогерия в града, но без резултат.

„Тая необходимост от разкриването на аптечен пункт е огромна затова, защото е трудно предвижването до съседното село Розино или до Карлово”, съобщи кметът на Клисура Борис Спиров.

Докато в Клисура отвори аптека, жителите на населеното място са принудени да ходят пеша по 10 километра, за да си набавят нужните медикаменти.

TrafficNews.bg