Много те обичам! С тези думи баба Стоянка Граматикова ежедневно посреща болногледачите и 27-те възрастни хора, настанени в Дома за хора с деменция към КСУ „Свети Георги” в Пловдив. 80-годишната жена живее тук от 7 месеца. Преди това за нея „се грижел” племенник, който месеци наред я държал заключена в къща в пловдивския квартал Кючук Париж. „В някакъв момент жената намерила ключа и избягала. Екип на Бърза помощ я открил на улицата в много тежко състояние”, разказа пред TrafficNews Калина Димитрова, социален асистент в дома.

Медиците се обърнали към дирекция Социално подпомагане, а те придвижили документите за настаняването на баба Стоянка. Първите дни били изключително трудни за старицата. „Трябваше да я изкъпем и обезпаразитим, а тя стискаше ключа от дома си в ръка дори под душа и не искаше да го пусне”, спомня си Димитрова. Сега баба Стоянка се чувства добре. И въпреки че вече е спокойна, не напуска стаята си. Стига само до рамката на вратата, откъдето понякога пее народни песни. И протяга ръце към болногледачите да ги прегърне. „Само веднъж я придумах да слезем на двора. Тя погледна навън и каза: Аз съм възрастна жена вече, ще си стоя в стаята”, обяснява Димитрова.

Днес част от възрастните хора се включиха в празника, с който КСУ "Св. Георги" отбеляза Тодоров ден, а гост им бе заместник-кмета по социални дейности Анести Тимчев. Два месеца след като избухна скандалът с унижаваните болни хора, а директорката Марияна Тянева бе освободена, всичко в дома изглежда нормално. Част от помещенията са ремонтирани, вътре е чисто и топло. Обитателите са настанени по двама в стая. Поделят, че живеят добре, никой не ги малтретира. Тъй като тук е „женско царство” – 24 дами и едва 3-ма господа, всички се готвят да празнуват 8 март. Репетират песни, а Жана Белева акомпанира на акордеон. Баба Жана е била диригент и композитор, има издадени 7 сборника с детски песни. Казва, че имала хубав живот, но сега е прикована към леглото. „Болна съм и ми е мъчно”, въздиша старицата, но веднага събира сили и запява „Хубава си, моя горо”. С „Тих бял Дунав” пък ще поздрави обитателите на дома баба Гинка. „Всички жени да се живи и здрави, весели и засмени”, пожелава в аванс пенсионерката.

„Чувствам се омерзена от скандала, който избухна. Всичко беше монтаж. Излъчените СРС-тата бяха монтирани. Един месец мълчахме и не можехме да се защитим. Аз съм човек, който с желание си върши работата, затова ми е много болно”, посочи Калина Димитрова. И обясни, че в момента има недостиг на болногледачи и по тази причина домът работи на 50 процента от капацитета си.

Анести Тимчев пък обясни, че нито един кандидат не се е явил за овакантения директорски пост. Най-вероятно причината за това е ниското възнаграждение и тежкия труд.

Никой не иска да е директор на Дома за х

Тормозят служители в Дома за хора с деменция в ПловдивПричината е, че са разкрили за ужасите, които стават в сградата

ора с деменция в ПловдивПостът все още е свободен, но желаещи няма

 

Прокуратурата започва проверка на дома за хора с деменция в ПловдивТова се случва след скандално видео, показващо насилие и унижение