"Ние сме перфекционисти както в архитектурното проектиране на жилищни сгради, така и в строителния процес като цяло и затова нямаме нужда от политически тласък, за да правим бизнес", това пише в официална позиция на "Артекс Инженеринг" - фирмата, чиито луксозни апартаменти са закупени преференциално от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдния министър Цецка Цачева, зам.-министъра на спорта и кумица на Цветанов - Ваня Колева, и депутатът от партията Вежди Рашидов.

Ето какво се казва в изявлението, публикувано в сайта на компанията:

"Името на нашата чисто българска строително-инвестиционна компания - "Артекс Инженеринг АД", която от 25 години на пазара е синоним на качество, коректност и законност попадна в чужд медиен сценарий.

В хилядите проектирани и построени от нас жилища живеят семейства с различни професии. За компанията ни никога не е било приоритет какво е служебното положение и политическите пристрастия на клиентите ни. Всеки, който познава нашите проекти и механизма на продажби, ще потвърди, че законът и пазарните правила, са тези, които от 25 години държат "Артекс" в най-светлата част на строителната индустрия.

Ние сме перфекционисти както в архитектурното проектиране на жилищни сгради, така и в строителния процес като цяло и именно това е разпознаваемият почерк на "Артекс".

Именно затова ние нямаме нужда от политически тласък, за да правим бизнес. Един дом, който изгражда "Артекс", е за десетилетия напред, в който да живеят поколения наред. Проектираме и строим като за внуците и правнуците на клиентите си.
За съжаление, българските политици - бивши, настоящи и бъдещи, планират живота ни само в рамките на своя мандат. И това е голямата разлика между всеки отговорен бизнес и политическата класа.

В тази връзка "Артекс" очаква да не бъде въвличан в предизборна риторика, защото нашият сериозен авторитет е само на архитектурно-строителния, а не на политическия терен. Ако има съмнение за законността на която и да е направена сделка с клиентите на "Артекс", контролните органи могат да проверят - всички документи са на тяхно разположение.

За "Артекс" най-важното е всяко семейство, всеки наш клиент да получи дом на хармония, мир и радост, проектиран и построен с професионализъм и изключително качество по световните стандарти от компанията ни. Тогава считаме, че сме изпълнили предоставената ни мисия и сме оставили истински достойна диря за благото на гражданското общество и България".

"Свободна Eвропа", които първи алармираха за евтините жилища на властта, правят обаче паралел между законова промяна, гласувана от предходното Народно събрание, и възможността "Артекс" да завършат друга своя знакова сграда – билдингът "Златен Век", в столичния квартал "Лозенец".

Поправката от 2017-а е по предложение на ГЕРБ и одобрена основно с техните гласове. Справка на гласуването показва, че текстът е подкрепен и от самият Цветан Цветанов.

Новите текстове казват, че срокът на разрешителното за строеж вече важи не от издаването му, а от започването на строителството. По документи строителството на сградата е започнало през 2010 г.

Сградата получава първото си 5-годишно разрешително за строеж през 2007 г. и има още едно удължаване с още 5 години през 2012 година.

Така тя би трябвало да е завършена до ноември 2017 г. Поправката обаче дава отсрочка до 2020 г.

От "Латинка" до Брюксел: Имотната афера се разраства като лавина ВИДЕОЧетири са вече замесените имена на политици, Румен Радев и Борисов се включиха в темата

Борисов изумен от Цветанов! Защо повтаря грешки, нали "вече веднъж е ял бой"Премиерът се закани с последствия по имотния скандал в ГЕРБ

Борисов гневен: Червената буржоа в центъра и с мерцедеси, ние на село с жигулита, а сега питат за апартаменти!Децата и внуците на убийците на Буров напъват да дойдат в Брюксел като троянски коне, възмути се премиерът

Цветанов търсил Божия защита, когато си взел жилище от "Артекс"Той оцени мощната енергия на Псалм 91, вграден в сградата, твърдят от фирмата

Новодомци в повече: И кумицата на Цветанов с апартамент в "Летера"Ваня Колева се охарчила повече от кума си, броила по 1300 евро за квадрат