За часове река Арда рязко вдигна нивото си и заля мост, който е единственият път за седем села и махали. Количеството на падналия дъжд е почти 45 литра за няколко часа. Така само местните знаят, че през пълноводната река минава мост. И единствената връзка с над 150 души е телефонът.

През годините Арда неведнъж е заливала моста, а хората са оставали по другите села, без възможност да се придвижат. „Дори е имало случаи да приберем хората и  да ги разпределим по семействата , за да не останат навън”, обяснява Сали Абдурахман, кмет на село Китница, цитиран от bTV. Затова преди 10 години, с пари от бедствия и аварии в близост е построено временно съоръжение.

Когато реката залее пътя, единственият начин да се стигне до селата е пешеходен мост, при който само при извънредни ситуации могат да преминават и коли. За пожарна и линейка обаче достъпът е отрязан. И да се молим, да нямат спешни случаи, отбелязва кметът на село Боровица – Айсел Мехмед.

Наводненията не са единственият проблем в Ардинско. При всеки дъжд, хората се страхуват, че скалите ще се срутят. От областна администрация в Кърджали засега не виждат риск в подобни локални наводнения.  Контролът е насочен предимно към големите язовири – „Кърджали” и „Студен кладенец”, които засега имат достатъчно свободен обем.

Във връзка с обилните снеговалежи на някои места, ситуацията по пътищата вече следи и щаб към Пътната агенция. Предупреждението към шофьорите е за повишено внимание.