"Аз не очаквах успех. Аз бях готов за него" - Райън Рейнолдс

Да си седмокласник не е лесно. От два изпита зависи една от фундаменталните прелюдии в живота ти - тази към гимназията, където ще срещнеш света като подрастващ и ще изградиш себе си до зрелостник. Подобни мисли вълнуват и 12-годишния Антоан Петров, който тази година се сблъсква с малките матури и успява да влезе в топ 10 на най-добре представилите се седмокласници за област Пловдив сред 5400 явили се. На двата изпита той събра актив от 197,5 точки - по математика е пълен отличник със 100 точки, а по български изкара 97,5. Оказва се сред най-умните, въпреки че никога не е бил зубрач. 

Антоан е възпитаник на ОУ "Душо Хаджидеков" и макар да е пуснат от родителите си една година по-рано на училище заради внушителния си ръст, изглежда това само стимулира момчето винаги да успява да поддържа резултатите си правопропорционални на ръста. 

Оказва се, че за скромния млад пловдивчанин успехът не е на всяка цена, но винаги идва, когато се стараеш. Сериозни планове за бъдещето го тласкат по пътя му към режисьорския стол, но на първо време смята да се учи на анимация. Иска да прави революционни филми, които изискват огромен бюджет, но с черен хумор споделя, че би карал и катафалка, за да набави необходимите средства. 

Как успя да влезе в топ 10 на най-умните седмокласници, за какво мечтае Антоан и какъв е ключът към успеха, ето какво каза той пред TrafficNews:

- Очакваше ли такива високи оценки? 

- Честно казано, когато полагах изпитите, бях сигурен, че няма да имам грешки. Въпреки това, все още не мога да повярвам, че имам такива резултати. 

- Учи ли много, какво стои зад този успех? 

- Принципно често си мисля и си мислих, че не уча много на фона на хората около мен, които често споделят колко много усилия полагат. Може би се оказва, че явно съм учил повече. До някаква степен сам омаловажавах на моменти труда, който съм полагал, и съм си мислил, че не е достатъчно. Старах се и стана. Разбира се, дължа до голяма степен резултатите си и на преподавателите ми по математика г-жа Гидикова и г-жа Ангелова, както и на госпожите ми по български език г-жа Почева и г-жа Димитрова.

- Как се чувстваш в челната класация да си сред най-умните? 

- Трудно ми е да формулирам чувството, хубаво е! Не знам колко голямо значение има, че съм в този топ. За мен много по-важно е, че съм направил нещата, както трябва, за да нямам угризения. Имам личната си победа - разбрах, че мога да съм перфекционист, да постигам максимални резултати чрез ума си и ученето. Не вярвах, че мога да съм перфекционист във всичко, но сега си доказах сам на себе си, че всичко може да бъде постигнато. Мисля, че ключът към успеха е просто да развиваш ума си, да бъдеш отговорен към нещата, които правиш, и да учиш в крайна сметка, но това е друг аспект. Всеки може да чете, да учи, да набавя база данни, но важно е комбинирането на знанията, тоест трябва логика, а това е плод на развития ум. 

- Къде смяташ да продължиш образованието си? 

- Решил съм да запиша "Компютърна графика" в Математическата гимназия в Пловдив. Мисля, че идеята да кандидатствам в тази паралелка се зароди през лятото, когато развих сериозен интерес към анимацията. Мисля, че подобно образование ще е полезно, въпреки че към настоящия момент интересът ми градира към киното като цяло. 

- Ориентирал ли си се вече какво точно искаш да правиш? Компютърната графика ли е нещото, с което искаш да се занимаваш професионално и имаш ли странични интереси, които могат да повлияят на този избор за реализация? 

- На първо място, като завърша 12 клас ще имам диплома, която ще мога да приложа и на практика. Въпреки това имам много странични интереси. Имам нуждата да проучвам и да се занимавам с различни области и дейности. Но аз мисля, че това са отделни страни на творческия свят - от една страна училищното образование и образователните проекти там, от друга страна всички дейности, с които се занимавам по собствена воля и интерес и които в крайна сметка ме обогатяват като личност. 

Що се касае до бъдещето ми - ако стана режисьор възможно най-бързо, ще бъде много добре, както и да мога да се изхранвам по този начин. Не съм сигурен, че висше образование за режисура е нужно винаги, но тъй като изкуството като цяло ме влече, вероятно ще се ориентирам към Франция, където има сериозни традиции в обучението. 

Мечтата ми е да правя неконвенционални филми, да експериментирам. Наясно съм, че това изисква голям бюджет, а финансирането в киноиндустрията е сложен и трудоемък процес, затова с черен хумор често казвам, че ако е необходимо, ще финансирам сам първия си филмов проект с работа в траурна агенция, там бизнесът никога не е в криза. 

- Кои са вдъхновяващите за теб режисьори? 

- Много ме вдъхновява Андрей Тарковски. Това е велик руски режисьор, който активно твори през 60-те и 70-те години. Харесва ми много и подходът и творчеството на съвременния режисьор Уес Андерсън. 

- Какво ще посъветваш всички твои набори, на които догодина ще им се наложи да преминат през изпитите и в крайна сметка да вземат важни решения за бъдещето си? 

- Нашите матури, според мен, бяха лесни. Бяха като затишие пред буря, предвид че сега се очаква да въведат матури по почти всички предмети. Да му мислят! Трябва много да се стараят по всички предмети... Истината е, че мисля, че ще се свалят баловете много. Но според мен на този етап, всеки трябва да усвои базови знания по всички предмети. Без оглед колко ги мисли сега за полезни - те могат да му помогнат в бъдеще.