Охранител в основно училище „Георги Бенковски” в Бургас открива в сграда раница, вероятно съдържаща самоделно взривно устройство. За щастие това не е реална ситуация, а антитерористично учение.

Раница е оставена без надзор в коридора на училището. Охранителят действа, както е обучаван.

„Трябва да се обадя на директора и той вече да се звънне на 112.Аз през това време трябва да изолирам да не идват деца, да я пипат и веднага да ги изкараме далече децата”, обяснява портиерът.

Задействан е план за евакуация на всичките 415 деца и персонал.

„От порядъка на 4, 4 до 5 минути няма да има проблем да се евакуират децата, понеже  училището има 4 изхода”, обяснява директорът Петко Георгиев.

На място пристигнаха коли на Центъра за спешна медицинска помощ, Пожарната, екипи от Специализирания отряд за борба с тероризма, за да обезвредят взривното устройство открито в раницата. Част от сценария на учението бе и огледа на учебната сграда за други съмнителни предмети.Подобни учения са задължителни за всички училища.

„Такива тренировки трябва да се проиграват в организации, където персонала е над 50 човека. Целта е да се провери и синхронизират действията между различните институции”, каза комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас.

А децата вече имат знания как да действат.