Опитваме се да бъдем навсякъде по Черноморието и в страната, да разговаряме с всеки предприемач, работещ в тази трудна ситуация за българския туризъм. Да бъдем до бранша и да коментираме всички наболели въпроси, а те са много, особено след последното развитие на епидемичната обстановка у нас, което дава отражение върху сектора и възможностите за пътуване. Това заяви в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова след среща със Съюза на собствениците в едноименния курорт, предаде dnes.bg. Тя коментира, че бизнесът е притеснен заради неяснотата около избора на България като дестинация, което е много важно за Слънчев бряг и Златни пясъци. Като национални курорти те разчитат основно на чуждестранния туристопоток, който бе блокиран заради пандемията в световен мащаб.

Следващата седмица планираме да стартираме програмата за 35 евро субсидия за седалка за чартърни полети с туристи. Законопроектът беше обнародван в Държавен вестник и очакваме да се финализира одобрението от Европейската комисия, съобщи министър Ангелкова. Мярката е ключова по отношение избора на нашата страна като дестинация. Дискутирано е било също от кои държави очакваме чартъри. Всеки ден имаме различна информация. За момента предвиждаме тези полети да продължат от Германия, Нидерландия, Белгия, Полша, Чехия, но има и канселирани от Прибалтийския регион. Водим разговори да отпадне 14-дневната карантина за други много важни пазари за българския туризъм. Обстановката е напрегната за представителите на сектора, особено тук, в националните курорти, подчерта министър Ангелкова. Според нея запълняемостта на хотелите в Слънчев бряг в момента е ниска, Златни пясъци също е далеч от капацитета си. Трудно е тук на хотелиерите да поддържат такава голяма база, да плащат разходи и съответно да не знаят какво ги очаква.

Министър Ангелкова увери, че на юг от Бургас има добър сезон на фона на кризисната година, което ни дава надежда с повече дисциплина, отговорност и спазване на мерките да привлечем повече туристи. Възстановяването на сектора обаче изиска много усилия и време, коментира още министърът.

На срещата бяха обсъдени и мярката 80:20 в подкрепа на туристическия бизнес, както и възможността тя да се комбинира със стъпката да се наемат в туризма регистрирани в бюрата по труда безработни. Държавата поема 610 лв. от издръжката им. Министър Ангелкова благодари на колегите си от социалното министерство, които максимално бързо ще придвижат заявките от сектора.

В срещата в Слънчев бряг участва и председателят на КЗП Димитър Маргаритов, който заяви, че контролната дейност е съобразена с настоящата ситуация. Комисията работи по жалби и сигнали и в режим на самосезиране. Извършват се проверки на плажове и заведения, от направени над 90 проверки през изминалата седмица са открити три нарушения, като цяло българският туристически продукт през последните години става все по-качествен.

Апелът на КЗП към стопаните на заведенията е да не търсят начини да излъжат туристите, преследвайки бърза печалба за сметка на целия сезон. Всеки потребител може да избира кои аксесоари да ползва на плажа по собствено желание, а допълнителните услуги извън договорните отношения за наем и концесия на плажовете са на пазарен принцип. Един негативен случай може да създаде погрешно впечатление за целия сектор, предупреди Маргаритов.

По-рано днес министър Ангелкова проведе работна среща и с бранша в Поморие, на която присъства кметът на общината Иван Алексиев. Водим активна антикризисна кампания за България като дестинация, в която в местата за настаняване са въведени изключително строги противоепидемични мерки срещу пандемията от COVID-19. С дисциплина и отговорност от всички смятаме, че постепенно доверието към пътуванията се връща и се надяваме сезонът да се осъществи, каза министърът. Тя изрази съжаление, че броят на случаите с коронавирус у нас се увеличава и затова е изключително важно да се спазват от всички здравно-хигиенните норми според международните стандарти. Така ще се намали разпространението на инфекцията и доверието на туристите ще се върне. Ведомството е в постоянен контакт с водещи международни туроператори, които нямат намерение да отменят полетите си. Стартира и насърчителната мярка за хората от първа линия в борбата с пандемията. Няма да има никакви ограничения по отношение на местата за настаняване, които ще могат да ползват, нужно е само да са регистрирани в Единната система за туристическа информация. Това също допълнително ще подпомогне сектора, посочи тя.

Министър Ангелкова анонсира още, че през следващата седмица в Слънчев бряг ще се състои посещение на ръководителите на дипломатическите мисии и представителствата на международните организации, акредитирани в България. На тази среща ще бъдат представени мерките, които прилага страната ни като туристическа дестинация.