Плаж "Липите" край Синеморец няма да бъде отдаден под наем. Това беше решено със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Причината е, че въпреки очакванията да бъде осигурен пешеходен достъп до ивицата, това няма възможност да се случи до откриването на летен сезон 2019, посочват в информация на страницата на Министерство на туризма.

Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие безплатният пешеходен достъп е задължително условие, което трябва да бъде осигурено за туристите.

Идеята плажът, който попада в защитена територия, да бъде даден на концесия се появи, за да се гарантира сигурността на туристите, като се осигурят водни спасители и медицински пункт. Причината е, че на девствения плаж са били регистрирани няколко инцидента с плажуващи.

Освен това основна задача по закон на Министерството на туризма е да осигури стопани за морските плажове. Затова и ведомството на Ангелкова е провело конкурс през февруари 2019 г., за да се намери концесионер. На конкурса се явява само един кандидат, който го печели с предложение за наем от 3000 лева на сезон и цена за чадър и шезлонг от 8 лева.

Оказва се обаче, че провеждането на конкурса не е съгласувано с Министерството на околната среда и водите и ръководството на природния парк. Преди началото на процедурата експерти на министерството извършиха обстойна проверка, която доказа, че за ивицата няма екологична забрана за отдаване.