Вече приемаме гости от 35 страни, но рестартирането на сектор „Туризъм“ става плавно. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на депутата от БСП Дора Янкова летния туристически сезон, цитирана от „Фокус“.

„Вече приемаме гости от 35 страни, за които е отворена държавата без влизане с карантина“, каза Ангелкова и отчете, че са актуализирани рекламните дейности на ведомството.

 „Разработи се кризисна програма за реклама. Фокус при таргетирането и изпълнението поставихме върху България с фокус насърчаване на вътрешния туризъм, съседни страни, европейски пазари, предполагащи сухопътно пътуване или пътуване със самолет, които са традиционно целеви пазари за входящ туризъм. В ход са рекламните кампании на България на четири основни целеви пазари: балкански страни, Израел, Скандинавски регион, Германия и Висшеградската четворка", уточни ресорният министър. 

Ангелкова отчете, че ситуация с пандемията безпрецедентната, а ограничаването на свободното движение на хора е в световен мащаб.

Министърът посочи, че се прави всичко възможно за поетапно възстановяване на туристическите дейности. „С приетите законодателни промени осигурихме ликвидност за бизнеса. Рестартирането на сектора става плавно и обмисляме всяка следваща стъпка с ясното съзнание, че предизвикателствата пред нас не са приключили", каза още Ангелкова. 

Според нея, за да се задържат нивата на интерес към България като сигурна дестинация за организиран туризъм, е необходима непрекъсната комуникация с партньорите. „Поддържам активен диалог и съм в непрекъснат контакт както със стратегическите ни партньори, представители на големи туроператори, така и със своите колеги министри от други държави-членки на ЕС и с техни бизнес организации", отчете Ангелкова. 

Тя обърна внимание, че България е била една от първите държави, отворили своите граници за туристи още на 1 юни.