Откакто „Томас Кук” - Великобритания обяви фалит, ние сме в непрекъснати срещи с представители на сектора - както хотелиери, така и туроператори. Подготвяме Лято 2020 с оглед пренасочване на капацитета на „Томас Кук” към другите големи туроператори. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред БТВ. 

Имаме уверението на всички големи туроператори, че ще имат увеличение между 10% и 20% за нашия пазар, което ще помогне да се компенсират загубите, посочи министърът. По думите й това е ключово както за запазването на капацитета на чартърните програми за България, така и за запълването на хотелите. 

Според министър Николина Ангелкова няма информация за нестабилност и за други фалити на туроператори. 

От разговорите, които провеждам в чужбина, разбирам, че останалите туроператори ще се опитат да привлекат клиентите на „Томас Кук”, обясни тя.

Гаранционен фонд няма, посочи Николина Ангелкова в отговор на въпрос как ще бъдат компенсирани потърпевшите в бизнеса от фалита на „Томас Кук”. 

„Застраховката „Туроператор”, която всеки е длъжен да има, покрива само и единствено рисковете и щетите, свързани с крайния потребител – туриста. Няма застраховка, която да покрива рисковете при настъпване на фалит по отношение на доставчиците”, обясни Николина Ангелкова. 

Тя обясни, че „Астрал Холидейз” имат 700 000 лв. застраховка, претенциите са за малко повече от половината от тях, изплатени са 200 000 лв. „Клиентите им са общо около 300, имат ресурс да се разплатят с всички”, обясни министърът.

Туроператорите в националния регистър са около 3500, от тях само 18 са тези, които имат застрахователно покритие над 1 млн. и 400 хил. лева, каза Ангелкова. Според нея се води дебат за законодателни промени, чрез които да се увеличи минималното покритие по отношение на задължителната застраховка за туроператорите. 

„Към момента около 1140 туроператора поддържат минимална застраховка от 25 000 лева, която при едно настъпване на такова обстоятелство по никакъв начин няма да покрие щетите на туристите”,  заяви министърът.