За масови проверки и санкции настоя главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"От тук нататък трябва да се види, че има държава и че има контрол. Не искам да остане заведение в центъра на града, в което някой не носи маска и не е глобен", коментира в ефира на БТВ доц. Кунчев.

"Аз минах по бул. "Витоша" в София и видях, че половината наистина не носят, което е отвратително", посочи Кунчев. Според него нарушителите трябва да бъдат глобявани, докато не се научат да спазват мерките.

Доц. Кунчев коментира, че какво може да се случи, ако разпространението на COVID-19 продължи и през есента и зимата. "Добавяйки към този вирус, един куп респираторни вируси още от края на септември и епидемичния грип, който ще дойде през януари или февруари, нещата ще станат наистина много сложни, но това е най-лошият вариант", каза той и изрази надежда, че няма да се стигне до толкова тежка ситуация.

Той изрази и мнение, че няма как болниците да печелят от лечението на заразени от COVID-19. "Болниците, които най-много работиха с COVID-19 пациенти, са в най-тежко положение. Клиничната пътека и при 600 лева, и при 1200 лева (на колкото беше увеличена - бел.ред.) далеч не покрива реалните разходи", смята Кунчев.