Барове и дискотеки на открито ще работят при 50% заетост. Сватбите и семейните тържества ще могат да се правят само с до 30 гости. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерство на здравеопазването министър Кирил Ананиев.

„Отмяната на мерките бе свързана с това да върнем българите към нормалния начин на живот. Гласувахме доверие на гражданите и обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия. За съжаление, анализът , който направихме през последните 10 дни, показа, че броят на новозаразените се увеличи и премина критичната точка от 200 души. Както обещах, когато преминем тази бройка, ще трябва да се предприемат действия. Анализът показва, че в следващите дни може да има дори ново увеличение. На тази база предложехме на министър-председателя и той прие да се върнат някои мерки”, обясни здравният министър.

Според промените, които влизат в сила от 0.00 часа на 10 юли, всички колективни и индивидуални спортни състезания на открито и закрито се провеждат без публика. Не се разрешава посещения в дискотеки, пиано барове и нощни клубове на за крито. Посещенията в тези заведения на открито се допуска при заетост на 50% от капацитета им и физическа дистанция от метър и половина.

Забраняват се също групови празненства с присъствие на над 30 човека на открито и закрито. Присъстващите на такива мероприятия също трябва да спазват дистанция от метър и половина. Новите забрани не касаят културните мероприятия.

Последните промени са свързани с ангажиментите и задълженията на държавните органи и инстиуции за засилване на контрола в рамките на техните правомощия. БАБХ ще проверява заведенията и ресторантите. Инспекцията на труда трябва да проверява работодателите дали се спазват мерките на работните места. РЗИ-тата трябва да засилят контрола.

Много разчитамена областните управители да засилят контрола на своята територия и да вземат решения за допълнителни мерки, посочи Ананиев.

Затварят дискотеки и барове, мачовете - без публикаЗатягат контрола заради големия брой заразени