Американската фондация "Гети" ще отпусне 185 000 долара за паметника "Бузлуджа". Фондацията оповести десет нови обекта в различни държави, за които ще бъдат дарени средства, като част от инициативата „Да съхраним модерното”. С тях ще бъдат финансирани проучвания, тестове, анализи, планиране и рехабилитация на иновативни сгради от 20-ти век.

В тазгодишния списък фигурират разнообразни постройки - от паметник от Съветския период до високи изложбени зали, споделят от фондацията. Сред обектите, които ще бъдат финансирани, са жп гарата "Бейра" от следвоенния период в Мозамбик, италианската "Торино еспозиони", нестандартна постройка на църква в щата Индиана, аржентинският университет на открито "Мануел Белграно", лаботаротията на Факултет по химически технологии към университета в Каунас и други. 

На първо място в списъка е българският монумент, който според членовете на организацията е "с вид на бетонна летяща чиния, приземила се върху прохода Шипка". Паметникът е вдъхновен от направлението на брутализма и е бил една от най-популярните дестинации в България, преди да бъде затворена в края на социалистическия период, се споменава още в статията. 

Със заделениете средства ще бъде финансирано подробно проучване на монумента. След като то бъде завършено, ще се определят възможните стъпки за консервация в бъдеще и новата обществена функция на зданието.