Адвокати от цялата страна излязоха на протест в столицата срещу Закона за прането на пари.

Според юристите той е в разрез с адвокатската тайна и отношенията им с клиентите, тъй като ги задължава да подават декларации в ДАНС.

Около 50 представители на адвокатската гилдия се събраха пред Висшия Адвокатски Съвет, като част от тях влязоха вътре, за да разговарят с колегите си. След това шествието ще се насочи към Съдебната палата.

Това е вторият им протест в рамките на една седмица.

"Това е брутален закон, погазващ изконните адвокатски права и задължения. Той е неприемлив от всяка гледна точка. Частта, която касае работата на адвокатите, ще бъде променена в най-скоро време", заяви зам.-председателят на Висшия Адвокатски Съвет Людмил Рангелов.

По думите му няма нито един случай, в който Законът да е произвел действия по отношение на адвокатите. Това, което няма да предизвика действие, е направено своевременно, добави Рангелов.

Адвокатите настояват доносничеството и докладването да бъдат отменени. Сред исканията им към Висшия Адвокатски съвет е и внасянето на конституционна  жалба срещу текстовете от Закона, които застрашават конфиденциалността на правната защита.

Юристите са категорични, че мерките срещу изпирането на пари не трябва да са насочени към адвокатите, а към боравещите с големи парични потоци банки и консултантски дружества.

"Ако протестът не е достатъчен, ще се нарича и БУНТ чрез адвокатска стачка", заявиха адвокатите.