"Договорките, които имаме с общината за имота от 16-те декара  зад хотел "Санкт Петербург" наистина не се спазват. Но не се спазват от страна на общината, а не от страна на собствениците, коментира пред TrafficNews адвокатът на собственика Байрям Солак - Иван Демерджиев. Той коментира, че бил безкрайно изненадан от изявленията на кмета Иван Тотев, който на брифинг определи ситуацията като "деликатна" и заяви, че договорките , постигнати на първата работна среща в Областната управа не се спазват. 

„Бяхме се разбрали, че ще ни дадат пълномощно, с което Община Пловдив ще се грижи за зелената площ, за да може да я поддържаме. Вместо това получихме писмо, в което се пише „разрешаваме еднократно косене на тревата”. Разбирате каква е разликата… Имайте предвид, че комуникацията ни с тях е на ниво юристи”, заяви кметът Иван Тотев.

Ден след срещата, ние изпратихме писмо , с което разрешаваме еднократно косене на тревата в частния имот и обезпаразитяване. За да може тези дейности да се извършват регулярно, ние искаме договор с определени параметри, който да подпишем с общината. Изпратили сме две предложения до решаване на проблема, те да стопанисват имота и да го поддържат, но трябва да оформим някакъв договор. Защото всички тези действия в чуждия имот остават за сметка на собственика. Това трябва да е ясно регламентирано - какво ще прави общината и кой плаща. Това трябва да е за сметка на общината, защото тя обслужва обществен интерес" категоричен е Демерджиев. 

Според адвоката, на срещата е постигната договорка докато текат преговорите да не се променят Общия устройствен план и  ПУП-а на района . "Ние обаче имаме информация, че се действа и двете посоки и общината се опитва да промени предназначението му и имотът за обществено строителство и зеленина, да стане изцяло зелена площ" твърди Демерджиев. 

Той заяви, че преговорите продължават да се водят по този начин, Байрям Солак ще загради терена и в него няма да бъдат допускани хора. 

Според Демерджиев общината нарочно бави решаването на проблема, като целта е процедурата да се протака във времето и казусът да остане за решаване след изборите. 

Следващата седмица то ще поиска нова публична среща, където да се разберат какво прави и какво не прави. 

Собственикът на имота е набелязал 10 терена от списъка, предоставен от общината с общински имоти, предназначени за продажба и е готов да направи предложение на градската управа. Идеята е всяка от страните да направи насрещно изкупуване, тъй като замени не се допускат.  

"Всички наши действия са съгласувани с юристите ни, тъй като не искаме по никакъв начин някое наше действие да се окаже в ущърб на обществения интерес", коментираха от пресцентъра на общината. 

Иван Тотев: Ситуацията с парка зад хотел „Санкт Петербург” е деликатнаСобствениците не изпълняват поетите ангажименти от срещите ни, говорим си само с юристи, каза кметът