С назначаването на девет зам.-кмета искам всеки да носи своята професионална отговорност, като изкъсо да следи работата и проблемите в ресора си. Няма как един човек да контролира всички процеси. Не може кметът да разбира от всичко. Десет глави мислят повече от една”, това каза кметът Здравко Димитров, след като назначи рекордни я брой свои вицета.  Изминаха вече девет месеца, откакто повечето от тях бяха назначени, а само двама от тях поеха своите ресори след Нова година – Пламен Панов и Анести Тимчев.  Трима от другите бяха на тези постове преди Зико да встъпи в длъжност – Георги Титюков, Стефан Стоянов и Йордан Ставрев.

Какво свършиха 9-те вицета за 9 месеца и какво е т.нар. първо впечатления за тях? TrafficNews ще пусне поредица от материали, посветени на работата на екипа на Здравко Димитров.

Пламен Райчев - Заместник-кмет „Строителство и инвестиции“ и арх. Невена Балчева „Устройство на територията и общинска собственост”

Едно от най-потайните места в последните 8 години в Община Пловдив бе сградата на Партийния дом. Там се намират отделите по строителство и устройство на територията. Близо два мандата начело във високата сграда бе Димитър Кацарски - зам.-кметът, до който се стигаше най-трудно. Изключвайки инфраструктурните проекти, за които говореше преди всичко Иван Тотев, общинската собственост и устройство на територията тънеха в мистерия. Там решенията обичайно се разбираха при свършен факт.  С встъпването си Здравко Димитров раздели този ресор, като даде строителството на шефа на Пътното управление в Пловдив Пламен Райчев, а  бившият шеф по устройство на територията в Община Пловдив арх. Невена Балчева пое втората част от ресора.

Вече 9 месеца виждаме диаметрално различни подхода в двата разделени ресора. Единият е изпълнен с енергичност и максимална показност, а другия все още не излиза от сянката, която бе сложена от Димитър Кацарски. Двата поста са хванати от екстровертът Пламен Райчев, който сам търси публика опитва се да е открит с всички и да дава постоянно информация за случващото се в строителството и инвестиционната програма на града.

От друга страна арх. Бачлева е класически интроверт – тиха, сдържана, бягаща от шума и съсредоточена във вътрешния си свят.

Пламен Райчев се превърна в един от най-разпознаваемите зам.-кметове от екипа на Здравко Димитров. За 9 месеца той влезе изцяло в ресора си и върти всички строителни дейности в града. Засега неговата работа е преди всичко откъм улични ремонти и координацията по Водния цикъл, като тепърва ще си проличат неговите качества в многото критични моменти, които предстоят. В момента реално освен преасфалтирането на няколко булеварда няма голям обект, който да е започнат. С форсирането на работата по Водния цикъл, строителството на Модър-Царевец, двата стадиона и улиците в Гладно поле, Райчев ще бъде следен под лупа. Негова ще е отговорността, както за бързото, така и качественото изпълнение на тези проекти.  Пловдив го грози транспортен ад, както неведнъж стана дума през последните седмици. Добрата координация между отделните дейности ще е от витално значение за предвижването в града и недопускането на цялостна блокада.  Той ще трябва да докаже, че ще може да работи и с други институции в лицето на НКЖИ и ВиК, които ще движат пробива под гарата и големият проект за водопроводна и канализационна мрежа.

С други думи – неговата работа и оценка тепърва предстоят, а енергичното начало от страна на Райчев може бързо да бъде забравено, ако той не успее да контролира изброените неща. Отговорността ще е негова и ако фирмите, които бъдат избрани за важните проекти не оправдаят очакванията.

От другата страна е  арх. Невена Балчева. И до този момент мотивите на Здравко Димитров да назначи отделен зам.-кмет по общинска собственост и устройство на територията не са нито добре мотивирани, нито оправдани. Тя бе дългогодишен служител в Община Пловдив, но бе освободена от Иван Тотев заради бъркотията с имоти по новия бул. „Северен”. Макар вече тя да е 9 месеца зам.-кмет, арх. Балчева продължава да се държи като директор на дирекция в градската администрация. Нейната работа щеше да бъде също обвита в мистерия, ако не бе новият гл. архитект на града.

Именно арх. Димитър Ахрянов дава яснота какво се случва в този ресор – с Общия устройствен план, с градското планиране и идеите за него. В началото на мандата Здравко Димитров заяви, че иска гл. архитект да бъде силна фигура и да бъде с функциите на зам.-кмет. В действителност арх. Ахрянов влезе в тази си функция, но тогава логичният въпрос е защо арх. Балчева бе направена зам.-кмет? Реално нейната функция като директор на „Устройство на територията” би бил същият и сега. Нейната потайност предизвика вече и скандал в местния парламент, след като на два пъти вкара новия ПУП  на кв. „Захарна фабрика” в Общинския съвет,  а неяснотите около него предизвикаха гражданско недоволство и се стигна до протести. Тогава пак човекът, който обясняваше какво се случва всъщност бе арх. Ахрянов. Засега новият главен архитект изпълни очакванията за публична фигура, която да чертае концептуалното развитие на общината и да бъде познат в обществеността. Това обаче не може да се каже за арх. Балчева.

Да си зам.-кмет не е просто да бъдеш добър експерт по устройство на територията и да умееш да работиш със специалисти в тази сфера, давайки им  задачи.  Това  е политически пост, който да дава връзката между администрацията, кмета и пловдивчани, а подобна не само не виждаме, но и нишката може да се изтъни все повече.  

9 месеца - 9 зам.-кмета на Пловдив: Тодор Чонов – полицаят, който пое транспорта по неволяБившият полицейски шеф тръгна с големи обещания, но работата му се сведе до козметични намеси

9 месеца - 9 зам.-кмета на Пловдив: Илия Кирчев - ковчежникът, невладеещ политическа риторикаВлизането на финансиста с апломб в градската управа доведе до множество конфликти